El Consell reobri l'interior de l'hostaleria i els gimnasos a un terç d'aforament

Les terrasses podran ocupar-se al 100% però es manté l'horari de tancament a les sis de la vesprada per a evitar el 'tardeo' en Sant Josep i Pasqua. 

Terrassa d'un bar a València
Terrassa d'un bar a València / EuropaPress

El Consell alça a partir de dilluns la prohibició que mantenia tancat l'interior de l'hostaleria i les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana des de mitjan gener. Així, restaurants, bars i cafés podran tornar a obrir completament al públic des del 15 de març, tot i que l'aforament màxim en les zones interiors serà d'un terç i, com en les terrasses, només es permetran quatre persones per taula. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha comparegut en roda de premsa després de la reunió de la comissió interdepartamental per a actualitzar les restriccions sanitàries davant la pandèmia que regiran en la segona fase de la desescalada, després del pic de la tercera onada.

Restriccions davant la Covid-19 en vigor a partir del 15 de març
Restriccions davant la Covid-19 en vigor a partir del 15 de març / Marta Galindo

La bona evolució dels indicadors de la Covid-19 en el territori valencià ha portat a la Generalitat a continuar obrint la mà i flextibilitzar les actuals restriccions, que estaran en vigor fins aquest diumenge, 14 de març. La mesa interdepartamental ha decidit mantindre part de les que ja hi havia, com ara el toc de queda a les deu nit, la limitació al nucli de convivència en les reunions als domicilis o el tancament perimetral autonòmic, però a partir del dilluns hi ha fonamentalment quatre novetats, que ha resumit el president Puig. 

Es permet l'obertura total de la restauració amb algunes limitacions que han de tindre "més que mai, el major compliment", ha dit el Cap del Consell. L'aforament serà del 100% en les terrasses, mentre que dins dels locals estarà limitat a un terç i no al 50%, com demanava el sector. La resta de requisits es mantenen inalterables: tant fora com en l'interior el màxim serà de quatre persones per taula, s'haurà de portar la mascareta mentre no es consumisca, no hi haurà servei de barra i s'haurà de garantir la ventilació dins. El Consell manté l'horari de tancament a les sis de la vesprada per a evitar el popular tardeo, especialment ara que ve una època marcada per les festivitats de Sant Josep i Pasqua. "No estem encara per a festes", ha insistit Ximo Puig. 

A partir de dilluns reobrin també, amb un terç d'aformament, els gimnasos, poliesportius, pavellons, piscines i altres anstal·lacions esportives interiors, que estaven tancats des de meitat de gener. Caldrà mantindre la distància de seguretat i totes les mesures preventives davant la Covid-19. 

En tercer lloc, es reprenen les activitats d'oci educatiu, ludoteques i centres d'oci juvenil en grups de deu i amb un terç d'aforament. Finalment, s'augmenta a un terç l'aforament per a cerimònies com ara bodes, batejos, vetlatoris. Es permetran grups de vint persones com a màxim a l'aire lliure i quinze en espais tancats. 

Desescalada "responsable" 

Les noves restriccions estaran en vigor des del dilluns 15 de març fins el 12 d'abril, dia de Sant Vicent. Ximo Puig ha deixat clar, en qualsevol cas, que al Consell no li tremolarà la mà per a fer marxa arrere si l'evolució de la pandèmia torna a empitjorar: "Si es produeixen variacions que puguen alertar d'algun perill, es revisaran de manera immediata", ha assegurat. Una vegada acaben les vacances de Pasqua, la comissió interdepartamental haurà de decidir si continua avançant en la desescalada.

Durant la compareixença, el cap del Consell ha incidit que la prudència serà la pedra angular de la desescalada. La millora de la situació epidemiològica a la Comunitat Valenciana, que des d'aquest dimecres se situa en un nivell d'alerta baix per coronavirus, és evident. L'autonomia, ha recordat Puig, ha liderat la reducció de la incidència acumulada a tot l'Estat, que ha caigut un 96%, en passar de quasi 1.500 casos per cada 100.000 habitants als actuals 57.

Ara la Generalitat es planteja una "desescalada responsable", en paraules del mateix president, que probablement s'estendrà al llarg de diverses setmanes. "Continuarem donant passos segurs i prudents", ha assenyalat Puig, qui ha demanat responsabilitat a la ciudadania davant el període festiu que hi ha per davant amb el pont de Sant Josep i les vacances de Pasqua. "No ens podem equivocar: les coses van molt millor, però el virus està ací, açò no s'ha acabat", ha resumit. 

També et pot interessar

stats