Així son els nous nivells d’alerta

El ministeri de Sanitat i les autònomes han pactat un sistema de restriccions creixent en quatre fases, segon la situació epidemiològica.

Així son els nous nivells d’alerta
Així son els nous nivells d’alerta

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat un paquet de mesures i restriccions per a aplacar la situació epidemiològica en cada territori. Aquestes limitacions s’objectiven segons diferents indicadors i s’agrupen en quatre nous nivells d’alerta, en un sistema que recorda el de la desescalada cap a la nova normalitat, però en sentit contrari. És a dir, operant ara des de poques limitacions (nivell primer) a restriccions extremes quan es disparen els contagis (nivell quatre).

L’adscripció d’un territori a un nivell o un altre depén la transmissió del virus i la capacitat assistencial a cada regió. Aquestes situacions es ponderen a partir d’un conjunt de valors (huit en cada situació) i segons una escala de risc de cinc estadis; de millor (nova normalitat) a pitjor (extrem).

Per a avaluar el nivell de transmissió comunitària es mira, per exemple, la incidència acumulada o el percentatge de positius, entre altres marcadors. I per a mesurar la capacitat sanitària, s’observen indicadors com l’ocupació Covid dels hospitals o la pressió a les UCI. La situacions més favorables s’adscriuen a valors com la incidència inferior a 25 casos en 14 dies; i les més altes (risc extrem) a més de 250 casos per 100.000 habitants, o de a 125 en els majors de 65 anys. En l’extrem de la graella també computen un nivell de positius del 15% de les proves, l’ocupació hospitalària del 15% dels llits per malats de coronavirus, o del 25% en les UCI.

L’estimació del risc global, a patir de cadascun d’aquests valors, segons una regla establerta per Sanitat determina l’assignació d’un nivell específic de risc, amb el paquet de restriccions associades. Aquest nivell s’aplica a “unitats territorials” que poden definir-se per províncies, comarques, municipis o àrees de salut, entre altres possibilitats d’agrupació. Aplicant la fórmula al conjunt de la Comunitat Valenciana, aquesta figuraria en el segon nivell, que es correspon al d’un risc mitjà.

Aquestes són les restriccions associades a cada nivell:

NIVELL 1

  • Bambolles socials en grups de convivència estable, amb una limitació de 15 persones per a les reunions.

Es restringeixen els viatges no essencials fora de la unitat territorial avaluada.

Aforaments de fins al 75% en espais tancats, amb un màxim de 50 persones. La mesura afecta les cerimònies, siguen bodes o batejos, o soterrars i vetlatoris. Aquestes limitacions no s’apliquen si les celebracions es fan a l’aire lliure.

La mateixa regla s’aplica en establiments de restauració i hoteleria, espais recreatius i locals d’apostes. A l’interior de bars i restaurants s’estableix un màxim de 10 persones per taula. A l’exterior, de 15.

  • Es manté el tancament a les discoteques.

NIVELL 2

  • Reunions d’un màxim de deu persones. Es recomana el telebreball.

Aforaments de fins al 50% a l’interior de locals i instal·lacions. Es prohibeix el consum en barra, en bars i restaurants, i es preveu el tancament dels centres esportius si no es pot garantir la seguretat i ventilació.

A més de limitar l’aforament, en els llocs de culte es recomana que oferisquen els serveis per via telemàtica o per televisió.

Es redueix a 30 persones l’aforament màxim per a cerimònies, soterrars i vetlatoris en espais tancats. No hi ha limitació si són a l’aire lliure.

NIVELL 3

  • Reunions d’un màxim de sis persones.
  • Es valorarà limitar els horaris d’obertura al públic a les 23 hores per als serveis no essencials.
  • Es valorarà reduir al màxim de l’aforament dels locals i fins i tot el tancament d’espais interiors de bars i restaurants.
  • Es redueix a 10 persones l’aforament màxim per a soterrars i vetlatoris en espais tancats, i a 20 en els oberts. S’aposta per ajornar altres cerimònies.
  • Es recomana limitar les entrades i eixides al territori i que el treball presencial siga “excepcional” en favor del teletreball.

NIVELL 4

  • A més de les restriccions del nivell 3 obri la porta a que s’adopten “mesures excepcionals” que podran incloure “la limitació de la mobilitat de les persones, tancaments perimetrals o altres restriccions del moviment”.

També et pot interessar

stats