Sanitat començarà a vacunar els xiquets majors de 12 anys contra el papil·loma al setembre

El sèrum, que demanen diversos col·lectius mèdics, té una elevada eficàcia en la prevenció del càncer de coll d'úter

Recreació del virus del papil·loma
Recreació del virus del papil·loma / http://www.ebi.ac.uk/

La Conselleria de Sanitat inclourà a partir de setembre i per primera vegada als xiquets en el calendari de vacunació contra el papil·loma humà, segons han confirmat a À Punt NTC fonts d'aquest departament.

L'anunci el va fer el passat mes de maig el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, a les Corts. Mínguez va assegurar que demanaria al Ministeri de Sanitat la incorporació per a xiquets a partir dels 12 anys de la vacuna contra el papil·loma, que fins ara només s'ha finançat per a les xiquetes.

A Espanya, el vaccí contra l'VPH s'inclou en el calendari vacunal de totes les comunitats autònomes i s'administra de manera gratuïta a les xiquetes de dotze anys. Per als xiquets, està fora del programa oficial tret d'algunes autonomies. A la Comunitat Valenciana està indicada també per a homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes fins als 26 anys, tot i que no està dins del sistema públic de salut. Un grup d'investigació de Fisabio i la Universitat Politècnica de València ha demanat que s'amplie la vacuna a tota la població masculina.

Catalunya va ser, al mes de maig, la primera comunitat que va anunciar la inclusió de la vacuna contra el VPH en el calendari vacunal de tots els adolescents homes de sisé de Primària (11 i 12 anys) per al pròxim curs escolar. Galícia i les Balears han mostrat també la seua decisió d'incorporar-la.

Els metges reclamen la universalitat de la vacuna

La vacunació universal té un ampli suport dels professionals mèdics. La Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll va reclamar el passat mes de juliol la vacunació universal contra el virus del papil·loma humà per a frenar l'augment dels casos de càncer d'orofaringe. Una reivindicació que ja havia fet prèviament l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).

La vacunació contra aquest virus és molt efectiva. L'Organització Mundial de la Salut, de fet, assegura que una única dosi de la vacuna contra el VPH, causant del 95% de casos de càncer de coll d'úter, ofereix una protecció "sòlida" i comparable a la de les dues injeccions pautades en l'actualitat.

També et pot interessar

stats