Una sola dosi de la vacuna contra el virus del papil·loma humà protegeix contra el càncer de coll uterí

L'OMS confirma que la protecció és "sòlida" i confia que el nou criteri accelerarà l'objectiu de tindre el 90% de les xiques vacunades als quinze anys el 2030

Una jove s'administra una vacuna contra el virus del papil·loma humà
Una jove s'administra una vacuna contra el virus del papil·loma humà / Generalitat

Una única dosi de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH), causant del 95% de casos de càncer de coll d'úter, ofereix una protecció "sòlida" i comparable a la de les dues injeccions pautades en l'actualitat. És la conclusió del Grup Assessor d'Experts en Immunització de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons ha assenyalat l'organisme en un comunicat aquest dilluns. 

La troballa és rellevant perquè permetria millorar l'accés al fàrmac dels països més pobres, amb més dificultats per a introduir-lo en els programes d'immunització per culpa, fonamentalment, de l'elevat cost i els problemes de subministrament. Per tant, vacunar més dones i millorar els nivells de prevenció de la malaltia. "Aquesta recomanació d'una dosi única té el potencial de portar-nos més ràpidament a l'objectiu de vacunar el 90% de les xiques abans dels quinze anys el 2030", afirma la subdirectora general de l'OMS, la doctora Princess Nothemba (Nono) Simelela. 

Quasi tots els casos de càncer de cèrvix són causats pel VPH, que és sexualment transmissible i representa el quart tipus de càncer més comú entre les dones. El 90% de les víctimes viuen en països d'ingressos mitjans i baixos. El 2020, la cobertura mundial de vacunació amb dues dosis contra el virus del papil·loma humà a penes va arribar al 13%. 

"L'opció d'una dosi única de la vacuna és menys costosa, és més fàcil d'administrar en desaparéixer la necessitat de fer un seguiment a la xiques perquè en reben la segona i allibera recursos financers i humans cap a altres prioritats sanitàries", indica l'equip d'experts.

A Espanya, el sèrum contra l'VPH s'inclou en el calendari vacunal de totes les comunitats autònomes i s'administra de manera gratuïta a les xiquetes de dotze anys. Per als xiquets, està fora del programa oficial tret d'algunes autonomies. A la Comunitat Valenciana està indicada també per a barons que mantenen relacions sexuals amb altres barons fins als 26 anys, tot i que no està dins del sistema públic de salut. Un grup d'investigació de Fisabio i la Universitat Politècnica de València ha demanat que s'amplie el vaccí a tota la població masculina.

D'acord amb l'última recomanació de les veus científiques de l'OMS, els programes de vacunació contra el VPH haurien de consistir en una o dues dosis per al grup de xiquetes de 9 a 14 anys, considerat el prioritari. El mateix criteri s'aplicaria per a les joves de 15 a 20 anys, mentre que a partir dels 21 es continuen aconsellant dues injeccions espaiades amb sis mesos d'interval.

També et pot interessar

stats