La vacuna contra el virus del papil·loma humà elimina quasi un 90% dels casos de càncer de coll d'úter

Una investigació publicada per The Lancet llança la primera prova que demostra que es pot previndre aquest tipus de tumor amb una vacuna bivalent 

Una xiqueta es vacuna contra el virus del papil·loma humà
Una xiqueta es vacuna contra el virus del papil·loma humà

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) és efectiva per a previndre quasi el 90% dels casos de càncer de coll d'úter. Aquesta és l'esperançadora conclusió que llança un estudi publicat aquest dimarts per la revista britànica The Lancet, que revela que la incidència d'aquest tipus de tumor es redueix un 87% en dones immunitzades contra el VPH. 

La investigació empra un programa d'immunització basat en la vacuna bivalent Cervarix, que va arrancar a Anglaterra l'any 2008. Aquest preparat protegeix contra els dos tipus més comuns de VPH, responsables d'entre aproximadament el 70 i el 80% de tots els càncers de cèrvix.

La troballa principal de l'estudi és que la taxa de càncer cervical en dones a les quals s'havia oferit el preparat quan tenien entre 12 i 13 anys era un 87% menor que en dones no immunitzades. Segons estima l'equip científic, per juny del 2019 hi havia al voltant de 450 casos menys d'aquesta malaltia oncològica i 17.200 menys carcinomes dels que s'esperava en la població vacunada a Anglaterra.

Durant la investigació també es va detectar que el càncer cervical es reduïa un 62% en dones que s'havien posat la vacuna quan tenien entre 14 i 16 anys, i un 34% en dones que tenien entre 16 i 18 anys quan se'ls va administrar. 

Es tracta, per tant de la primera prova directa de prevenció de càncer de coll d'úter a escala mundial que utilitza una vacuna bivalent. Una troballa que l'organització Cancer Research UK ja ha qualificat d'"històrica", perquè demostra que la vacuna salva vides. 

La vacunació contra el VPH es va introduir en cent països com a part d'un programa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a eliminar aquest tipus de càncer.

També et pot interessar

stats