Veus expertes demanen ampliar la vacuna del papil·loma a la població masculina

Actualment, el vaccí està dins del sistema públic de salut per a la població femenina

Veus expertes demanen ampliar la vacuna del papil·loma a la població masculina / À Punt NTC

Catorze anys després s'està en condicions de confirmar l'efectivitat de la vacuna del papil·loma. Actualment, aquest vaccí està dins del sistema públic de salut per a un grup de població concret: les xiquetes de 12 anys. Pares i mares que volen vacunar els fills l'han de pagar, a raó d'uns 150 euros per dosi.

Un grup d'investigació valencià ha presentat un informe sobre l'impacte que suposaria incloure en la campanya de vacunació del papil·loma també la població masculina. Eliminar el papil·loma, un virus de transmissió sexual, suposa eliminar el factor que està darrere del càncer de cèrvix en dones i erradicar la major part dels càncers orals i de l'aparell sexual masculí. 

 Així, per a demostrar l'efecte de la vacunació en xics i xiques, científics de Fisabio i de la Universitat Politècnica de València han dissenyat un model matemàtic que mostra quin grup de població encara queda per protegir-se. El cap d’investigació en vacunes de Fisabio, Javier Díez-Domingo, explica que aquest pas avant en la vacunació tindria més impacte en els xics que tenen relacions sexuals amb altres xics. 

La vacunació de xiquetes contra el papil·loma suposa, després d'aquests anys, la disminució en un 85% d'una malaltia de transmissió sexual com ara les berrugues vaginals. Ara, veus expertes esperen poder constatar la reducció dels càncers que tarden entre 10 i 15 anys a aparéixer. 

També et pot interessar

stats