Sanitat i les autonomies decideixen no vacunar tots els passatgers que viatgen a països amb casos d’mpox
El Ministeri donarà dosis als països afectats, amb l’objectiu de poder controlar l'emergència de salut pública internacional
El Ministeri de Sanitat ha comunicat esta vesprada que no vacunaran el 100% dels viatgers que acudisquen a països amb casos de pigota del mico, tal com s'ha decidit hui dimecres després de la reunió de la Comissió de Salut Pública, en la qual s'ha analitzat amb les comunitats autònomes la situació del nou brot a Espanya. Així, el departament ha informat que de moment s'estan acabant de definir els grups concrets de passatgers als quals oferiran la vacuna en funció del viatge i les característiques personals.
Durant la reunió també s'ha acordat que es mantinga l'estratègia de vacunació als grups de risc, com són les persones que facen pràctiques sexuals de risc o persones amb risc ocupacional, com el treball en consultes d'ITS, que treballen amb mostres de laboratori d’mpox o que netegen llocs on s'han fet pràctiques sexuals de risc. En este sentit, el Ministeri de Sanitat ha recalcat que "actualment hi ha estoc de dosis suficients. A més, es pot comptar amb les que es troben en la reserva estratègica".
Després de la reunió, també es manté la intenció de treballar en origen amb la donació de dosi als països afectats, que, segons Sanitat, és la principal prioritat per al control de l'emergència de salut pública internacional. Finalment, la Comissió de Salut Pública ha decidit que es reforçaran les mesures per a detectar i controlar la pigota del mico amb la vigilància dels nous clades.
Sanitat confirma un cas d'mpox a la Comunitat Valenciana
Precisament este dimecres, el Ministeri de Sanitat ha publicat un nou informe sobre la situació epidemiològica d'mpox, en què es registra un augment de set casos --un d'ells, a la Comunitat Valenciana-- des de l'última actualització de dades el 8 d'agost, tots ells de l'antiga variant, present a Espanya des del 2022. D'estos, només tres han sigut diagnosticats enguany, ja que els altres quatre són una actualització del 2023. Només un va començar amb símptomes este mes.
De fet, el ministeri notifica fins al 19 d'agost 267 casos, al qual se'n sumaria un més diagnosticat a Cantàbria este dilluns, que no està arreplegat en eixa actualització, per la qual cosa el número total en serien 268. Altres comunitats autònomes que han notificat casos al juliol i agost del 2024 han sigut Andalusia (amb tres casos), Extremadura, Madrid i Castella i Lleó (amb un cas cadascuna).
No consta que cap dels casos detectats el 2024 siguen de la nova variant que s'expandeix per Àfrica. La major part dels afectats van ser homes (un 98%), i el 62,2% amb edats entre els 30 i 49 anys, amb una mitjana de 37 anys. Només va haver-hi 12 hospitalitzacions per la infecció. Tots ells van ser homes, amb una mitjana d'edat de 30,5 anys.
Respecte a la vacunació, 226 casos (88,9%) no estaven vacunats o es desconeixia l'estat vacunal, 24 casos (9,4%) estaven vacunats en el context actual del brot i quatre casos (1,6%) van ser vacunats en la infància. Dels casos vacunats amb vacuna, sis van rebre una sola dosi; dèsset, dos dosis i en un cas es desconeix el número de dosis.
Sanitat ha assenyalat que es "continuen notificant casos d'infecció per mpox a Espanya", però que "no s'observen canvis significatius respecte a les característiques clíniques i epidemiològiques dels casos amb inici de símptomes el 2024 respecte als notificats prèviament".