Sanitat acusa el govern espanyol de no aportar solucions contra la falta de metges a l'estiu

Gómez diu “ha fet els deures” en allò que els correspon i han planificat l'assistència, encara que sense la plantilla suficient “és complicat de gestionar”

Imatge d'arxiu d'una sanitària
Imatge d'arxiu d'una sanitària / À Punt NTC

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha criticat este divendres que el ple del Consell Interterritorial incloguera vint punts informatius en l'orde del dia i cap referit al "greu dèficit de facultatius que afecta este estiu tot el país". En un comunicat, ha afirmat que els consellers autonòmics no demanen a la ministra que assumisca competències que no li corresponen, “li demanem que exercisca les competències que sí que té: posar professionals degudament formats a la disposició de les comunitats autònomes perquè puguem contractar-ne”.

Entre els punts abordats, la ministra ha informat de la distribució de fons per a estratègies enfront de malalties rares i malalties neurodegeneratives, així com per al Pla de Salut Mental, “sense abordar tampoc en este punt la dotació de personal”.

Segons la Generalitat, “García es va comprometre a presentar un document amb mesures per a pal·liar el dèficit de metges este estiu, però eixe document no existeix, s'ha limitat a transcriure una relació del que pot fer un resident o sobre la base de la norma, i això ja ho sabem”, afirma Gómez. Així, ha fet estes declaracions després d'assistir per videoconferència a una reunió del ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que ha qualificat de “mer tràmit”.

Segons ha indicat Gómez, s'ha informat de la distribució de fons per al Pla de Salut Mental. Es distribueixen un total de 38,5 milions d'euros per a equipament i infraestructures del Pla de Salut Mental, dels quals a la Comunitat Valenciana li corresponen 4,3 milions d'euros. En este sentit, ha assenyalat que la Comunitat Valenciana ja compta amb el seu propi Pla de Salut Mental, dotat amb 734 milions d'euros, i que, “a diferència del Ministeri, el que ens preocupa és el més important, poder disposar del personal necessari per a la seua implantació”.

El conseller de Sanitat ha incidit en els plans de contingència de cara a l'estiu que el Ministeri va reclamar a les diferents conselleries per a coordinar la falta de professionals i la situació dels estudiants MIR d'últim any.

Marciano Gómez ha assenyalat que el Consell “ha fet els deures” en aquells aspectes que entren dins de les seues competències, i han planificat l'assistència per a este estiu, encara que “sense recursos humans suficients és complicat de gestionar”, per la qual cosa ha insistit a exigir al Ministeri que assumisca les seues responsabilitats.

També et pot interessar

stats