Sanitat actualitza el protocol d’interrupció voluntària de l’embaràs en els centres públics

El 2021 es van practicar més de 8.000 avortaments, vora el 70% sufragats amb fons públics

Els 81 centres de salut sexual i reproductiva de la sanitat pública canalitzen les sol·licituds de les dones que volen posar fi al seu embaràs / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat ha actualitzat el protocol de coordinació assistencial que segueixen els centres sanitaris quan una dona sol·licita la interrupció voluntària del seu embaràs amb la intenció de continuar garantint aquesta opció a les pacients que ho demanen.

Des de la conselleria remarquen que l’avortament finançat amb fons públics queda garantit “en condicions d'equitat” en els centres de la xarxa pública, així com garantir “la gratuïtat de la sedació encara que es faça en un centre concertat”.

A la Comunitat Valenciana hi ha una xarxa de 81 Centres de Salut Sexual i Reproductiva que canalitzen les sol·licituds, assessoren les dones sobre el mètode d'interrupció voluntària de l'embaràs més adequat en cada situació, orienten sobre anticonceptius i realitzen un seguiment posterior a la interrupció de l’embaràs.

Aquests centres deriven les dones que volen avortar a la sanitat pública de manera preferent per a la realització del procediment. En cas de no poder fer-se allà, es remeten a les clíniques concertades disponibles.

El 2021 hi va haver 8.099 avortaments a la Comunitat Valenciana. La taxa en dones de 15 a 44 anys va ser de 8,7 per mil. Vora el 70% dels avortaments se sufraguen amb fons públics, la resta a través de la xarxa de sanitat privada, com apunten des de la Conselleria de Sanitat.

El protocol que se segueix per a la interrupció voluntària de l’embaràs exposa, a més, que, si és necessari iniciar l'anticoncepció, es faça preferentment amb un mètode de llarga duració, bé un DIU bé un implant, segons les circumstàncies.

Respecte a la sedació, el protocol estableix que tota dona que ho desitge tindrà dret a sedació, independentment d'on es faça el procediment.

L'actualització del protocol detalla, a més, els requisits que han de complir els centres sanitaris de titularitat privada per a poder practicar una interrupció voluntària de l’embaràs amb sedació i els procediments que el personal ha de seguir.

També et pot interessar

stats