Salvador Macip: "És difícil que hi haja una variant més contagiosa que li guanye terreny a òmicron"

El metge investigador de la Universitat de Leicester hauria fet cribrates massius a la població escolar abans del retorn després de Nadal a les aules

El metge investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip
El metge investigador de la Universitat de Leicester Salvador Macip / À Punt NTC

Xipre acaba d'anunciar el descobriment de deltacron, una possible nova variant que barrejaria l'alta letalitat de la delta amb la capacitat infecciosa d'òmicron, la dominant en l'actualitat. No obstant això, aquesta última preocupa molt més al metge Salvador Macip que la nova troballa. L'investigador de la universitat britànica de Leicester ha recordat com en poques setmanes l'enorme capacitat i la velocitat de transmissió d'òmicron l'han feta monopolitzar la pandèmia arreu del món i per això veu "difícil que hi haja una variant més contagiosa que li guanye terreny".

L'única cosa positiva del fet que siga més infecciosa és "que siga un tap per a altres variants" ha explicat a Les notícies del matí, on ha destacat que en l'històric de la crisi sanitària hi ha hagut altres variants més letals que han quedat pel camí. "Encara que la vegem més perillosa, si no té capacitat de ser dominant, no importa gaire", ha dit als micròfons d'À Punt.

Si òmicron causa 10 vegades menys de casos greus, però causa 10 vegades més d'infeccions, l'impacte és el mateix

Macip ha fet un diagnòstic preocupant de la situació actual. Veu l'onada "totalment descontrolada", l'assistència primària "saturada" i els hospitals en risc de col·lapse, "no perquè siga més greu sinó perquè com hi ha més contagis el número de pacients és mes gran". I anticipa que anirà a pitjor. "Si òmicron causa deu vegades menys de casos greus, però causa deu vegades més d'infeccions, en nombre total de casos greus és el mateix... el que perdem per un costat ho recuperem per l'altre. Amb la vacunació s'ha separat la corba de contagis de la corba de mortalitat, però l'impacte és molt important i no s'ha de menysprear".

Ha parlat l'investigador d'una nova oportunitat perduda per part de les administracions, quan en les setmanes prèvies a Nadal ja s'hi veia un creixement preocupant dels contagis i se sabia que amb menys restriccions les reunions socials podrien espentar encara més la xifra de positius. "Hauríem d'haver trobat la manera d'haver-ho evitat", ha lamentat, recordant que entrem en una fase de possible augment de la incidència i la pressió hospitalària, pels contagis de Nadal sumats als ques produïsca la reactivació de l'activitat laboral i escolar.

S'hauria d'haver fet pres alguna mesura més abans de la tornada a l'escola

Precisament, sobre el retorn dels menors a les aules, li hauria agradat a l'investigador "alguna mesura [preventiva] més com les que ha aplicat el Regne Unit, on resideix. Allí, segons ha explicat, s'han fet tests d'antígens a tota la població escolar en els dies anteriors i posteriors a la reactivació del període lectiu, la passada setmana "Els antígens donen molts falsos negatius, però si en fas motíssims acabes pescant també molts positius", ha destacat Macip qui, no obstant això, no és partidari de deixar els xiquets a casa.

"Com més dràstiques són les mesures que apliques, més abaixes la corba... però hem de valorar el cost amb el resultat que dona", ha declarat Macip, que ha recordat la menor incidència que presenten altres països europeus que han optat per la vida dura. L'expert ha recordat que moltes decisions s'estan prenent per motius no epidemiològics, tenint en compte les conseqüències socials i econòmiques que hi comporten. En aquest difícil equilibri, Macip es postula no tant per augmentar com, però mantindre les restriccions actuals, així com apostar de manera més decidida per mesures que funcionen, com l'aplicació del teletreball generalitzat, quan siga possible, tot i la resistència que continuen posant algunes empreses i administracions.

Com més dràstiques són les mesures que apliques, més baixes la corba... però s'ha de valorar el cost sobre el resultat

L'investigador també s'ha mostrat contrari a la possibilitat de rebaixar les quarantenes de set a cinc dies, com valora ja el govern de Boris Johnson, al Regne Unit. Per a Macip és "absolutament prematur" perquè no hi ha dades sobre el comportament d'òmicron i s'assumeix la tesi dels Estats Units sobre el comportament d'una altra variant, la delta, que sí que s'ha evidenciat que en la majoria de casos es contagiosa en els primers cinc dies des de la transmissió. Aquestes situacions, insisteix "obeeixen a motius socials i logístics" i no sanitaris "perquè és molt complicat tindre a una persona deu dies a casa i corres el risc de paralitzar al país quan hi ha una onada com aquesta". "Té un sentit purament social arriscar-se una mica... però corres un risc", ha advertit en Les notícies del matí.

També et pot interessar

stats