"A la saca": els missatges amb què Luceño i Medina celebraren les comissions milionàries de l'Ajuntament de Madrid

Huit mesos de converses entre una alt càrrec d'Almeida i un dels empresaris revelen els nervis que hi havia al voltant de les operacions per a comprar material sanitari

Luis Medina (esquerra) i Alberto Luceño (dreta), els presumptes comissionistes
Luis Medina (esquerra) i Alberto Luceño (dreta), els presumptes comissionistes

Entre març i novembre del 2020, durant els mesos més durs de la pandèmia, una alt càrrec de l'Ajuntament de Madrid i l'empresari Alberto Luceño, investigat judicialment per estafa, es van creuar una infinitat de missatges per a tancar la compra de material sanitari amb la qual ell i Luis Medina —fill del duc de Feria i de l'actriu i model Naty Abascal— van embutxacar-se presumptament més de sis milions de dòlars en comissions.

Aquestes converses ocupen fins a 24 pàgines del sumari de la causa que instrueix el jutjat número 47 de Madrid arran de la querella que va interposar la Fiscalia Anticorrupció contra els dos empresaris. Al llarg dels missatges apareix fins i tot una al·lusió a l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida.

Va ser el 26 de març del 2020, quan Luceño demana a la coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans de l'Ajuntament, Elena Collado, que li envie "els contractes signats", i ella li reclama que comprove "si està tot correcte". "Perfecte. Gràcies. Ja m'ha dit Luis [Medina] que li va telefonar Almeida", és la contestació de Luceño. "Doncs he estat cinc hores amb un material requisat i no me n'he assabentat", respon la coordinadora, que posava així fi a la conversa d'aquell dia.

Després de conéixer la menció en el sumari, Martínez-Almeida ha assegurat que va fer una telefonada a Medina per a agrair-li una donació de 183.000 mascaretes al consistori.

Por a una estafa

En aquells mesos de converses es van donar moments de tensió entre els interlocutors, especialment el 8 d'abril, quan la responsable pressupostària de l'Ajuntament comença a sospitar que estan sent víctimes d'una estafa. Aleshores va enviar un missatge a Luceño: "Per favor, toca'm. Açò és el pitjor que m'ha passat en la meua vida". "Elena, estic amb la Xina. Ara et toque", respon Luceño, moment en què la coordinadora pressupostària de l'Ajuntament adverteix:

Per Déu, dis-me alguna cosa, ens han estafat segur

I més tard indica: "3,5 euros la caixa de quinze guants". Luceño tracta de tranquil·litzar-la dient-li que li "confirmen" que faran una transferència de devolució al consistori. Collado l'informa que estan mirant un altre tipus de guants, també procedents de Malàisia. "Si poden fer la primera transferència ja, millor per a tots", li amolla a l'empresari.

La conversa continua en el mateix to, en què la responsable municipal s'interessa per la quantia de la transferència i insisteix que necessita "algun paper" assegurant que s'efectuarà, "encara que la facen a les 3 del matí".

"Em muir de nervis", reconeix després la responsable de l'Ajuntament davant els intents de Luceño de tranquil·litzar-la, però Collado arriba fins i tot a assegurar que es va quedar desperta a la nit esperant la transferència.

La controvèrsia s'estén l'endemà, quan l'empresari assegura que li exigeixen una carta oficial amb el nom i segell de la funerària, comprador del material. Un tràmit que li sol·liciten des d'un banc de Malàisia, diu, per a "verificar que no sou una estafa i s'està blanquejant diners". "Soc una persona que ajuda i dona, i tu desperta des de les mil (...)", arriba a queixar-se Luceño.

Celebren que els diners ja estan "a la saca"

El sumari també inclou correus electrònics entre els dos presumptes comissionistes. Per exemple, un del 27 de març del 2020, en què Luceño diu a Medina:

Enhorabona, amic!!! Amb els nostres pros i els nostres contres, t'ho mereixes. Ara cap, ehhh? Una forta abraçada

I el 31 de març (dia en què cobren la comissió, segons l'informe de l'Agència Tributària), Medina escriu en un correu a Luceño: "Bé!!!". I ell li respon: "A la saca...". En aquells moments de la pandèmia, les víctimes mortals per covid-19 a Espanya es comptaven per centenars.

En un altre amb data del 20 d'abril apareix un desglossament del contracte de les mascaretes que tancaren amb l'Ajuntament madrileny. Segons aquest, el preu de cost de les mascaretes enviades era de 2,4 milions de dòlars, però es van vendre per 6,6. Això dona un benefici de 4,2 milions. D'aquesta quantia, un milió va a Medina, un altre a Alberto, un més a algú anomenat Lin Shin, 500.000 euros apareixen sota l'epígraf de "donació" —no especifica si és la que també es fa a l'Ajuntament— i 700.000 com a benefici de l'empresa Leno.

També et pot interessar

stats