El jutge del cas de les mascaretes a Madrid no pot embargar els comptes a Luis Medina perquè només té 247 euros

L'instructor demana a les parts que proposen altres mesures cautelars de caràcter econòmic "per a l'assegurament de les responsabilitats civils" del fill del duc de Feria

L'empresari Luis Medina Abascal, en una imatge d'arxiu
L'empresari Luis Medina Abascal, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'embargament judicial dels béns dels presumptes comissionistes de les mascaretes de l'Ajuntament de Madrid ha patit un entrebanc. El jutge que investiga la querella de la Fiscalia contra els empresaris Luis Medina Abascal i Alberto Luceño per possibles delictes en la compravenda de material sanitari a l'Ajuntament de Madrid en plena pandèmia sospesa adoptar noves mesures cautelars de caràcter econòmic contra el primer —fill del duc de Feria i de Naty Abascal—, en constatar que no conserva els bons bancaris comprats amb les comissions i que en el compte hi ha actualment menys de 250 euros. 

El magistrat titular del jutjat d'instrucció 47 de Madrid va acordar la setmana passada l'embargament dels béns d'ambdós empresaris, que suposadament s'emportaren amb la transacció comissions milionàries. En el cas de Medina la mesura afectava un iot pel qual va pagar 325.515 euros i a dos bons bancaris per un valor de 400.000 euros. No obstant això, en una provisió a la qual ha tingut accés Efe aquest dimecres, el jutge informa que el saldo del compte bancari de Medina és de 247,26 euros i que "ja no disposa dels bons al·ludits pel ministeri fiscal".

Per això pregunta a les parts personades en el cas, la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions, que informen sobre l'adopció de "noves mesures cautelars de caràcter econòmic per a l'assegurament de les responsabilitats civils". Això vol dir que puga fer front a una hipotètica condemna econòmica. Precisament aquest dimarts el jutge va acceptar la personació de l'Ajuntament de Madrid com a acusació particular, i també del PSOE, del Grup Municipal Socialista i de Podem com a acusació popular en el procediment.

La causa va nàixer de la querella interposada pel ministeri públic contra Medina i Luceño per delictes d'estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals per suposades irregularitats en operacions de compravenda de material sanitari realitzades al març del 2020. 

El jutge investiga el maneig d'uns diners "en un assumpte tan greu com va ser l'adquisició de material sanitari en el moment més àlgid de la pandèmia de covid-19, amb milers de defuncions diàries, i determinar si aquells fons beneficiaren determinades persones particulars en perjudici de la generalitat dels ciutadans", apunta una interlocutòria recent.

Segons la tesi d'Anticorrupció, els dos empresaris es van embutxacar comissions per import de més de sis milions de dòlars per contractes de mascaretes, tests diagnòstics i guants pels quals l'Ajuntament va abonar 11,9 milions d'euros. Uns productes que es van pagar a un preu molt superior al que demanava el venedor i que, a més, tenien una qualitat molt inferior a l'oferida.

Hi ha sospites que, per a blanquejar els diners de les comissions, els dos investigats van adquirir diversos cotxes d'alta gamma, entre els quals un Ferrari 812 Superfast per 355.000 euros, un Lamborghini Huracan Evo Spider per 299.999 euros o un McLaren 720S per 250.000. També un habitatge a Pozuelo de Alarcón (Madrid) per 1,1 milions d'euros o un iot per 325.515 euros.

Medina i Luceño estan citats a declarar el pròxim 25 d'abril davant el jutge.

També et pot interessar

stats