S’obri una boca nova i es trenca el con del volcà de La Palma

Aquest divendres s'han obert dues boques més, que van obligar a desallotjar el veïnat de la zona afectada

Així continua la situació a l'illa de La Palma

Aquest dissabte el con del volcà s'ha de La Palma s'ha trencat i una gran colada de lava es dirigeix cap a la mar, segons ha constatat l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, gràcies a les imatges dels drons. Unes hores abans, l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) havia avisat que s'havia obert un nou focus d'emissió de lava, localitzat més a l'oest del focus principal.

Aquest focus se suma a les dues noves boques eruptives que s’han obert aquest divendres i que han obligat a evacuar als veïns de dues poblacions de La Palma: Tajuya i Tacande de Abajo, a més de la part no evacuada de Tacande de Arriba.

Aquesta intensificació de la fase explosiva del volcà comporta emetre més material piroclàstic i la possibilitat que arribe a les poblacions i una intensa producció de cendra, que aquest divendres ha arribat a l'illa de La Gomera i ha obligat a tancar l’espai aeri a La Palma. Els serveis d'emergència hi vigilen sense treva i adverteixen del perill que esclaten els vidres dels edificis en d'un radi de tres quilòmetres.

El volcà roman actiu des del 19 de setembre i de moment ha obligat a evacuar unes 6.000 persones, després d'arrasar habitatges, cultius i infraestructures. Molts residents a l’illa han començat a acudir al port per a abandonar La Palma en vaixell.

També et pot interessar

stats