La cendra: el nou perill de l’erupció del Cumbre Vieja

El volcà produeix una gran quantitat de cendra que pot ser perillosa per a la salut i entrebancar l’espai aeri

La cendra és un altre problema derivat de l'erupció del Cumbre Vieja / À Punt NTC

La població de La Palma ha hagut d’afegir hui un nou problema a les vivendes i terres perdudes: la cendra que expulsa el Cumbre Vieja i que pot causar problemes respiratoris, picor d'ulls i dificultat de circular per les carreteres, a més de ser un agent perillosíssim per als motors dels avions.

La Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries ha advertit que l'exposició a la cendra produïda pel volcà pot causar lesions a les vies respiratòries i als ulls, ferides obertes i irritabilitat a la pell.

De fet el Pevolca, l’organisme oficial que fa el seguiment de l’erupció, ha recomant a la població de la zona més afectada per les cendres que romanga als espais interiors i que, si no els queda més remei que eixir a l’exterior, que isca amb mascareta FFP2 i sistemes de protecció als ulls. Per a la població de la resta de l’illa, la recomanació és utilitzar mascareta quirúrgica. 

A més, el Cabildo de La Palma està informant del que s'ha de fer a través de les xarxes socials. Algunes de les recomanacions són tapar els recipients d'aigua per evitar que es contaminen, no deixar aliments al ras, tancar les vivendes i segellar les finestres amb draps humits. 

  

Però la cendra no representa només un problema per a la salut, sinó que també preocupa els llauradors de platanars com pot afectar la fruita que encara no està madura. 

També pot representar un entrebanc per a les comunicacions aèries, ja que els avions podrien no volar si persisteix, perquè la cendra pot rebentar els motors. De moment, l’espai aeri continua obert, però aquesta vesprada s’ha decertat el codi roig per a l’aviació. 

També et pot interessar

stats