El volcà de La Palma es reactiva amb dues boques noves i obliga a més evacuacions

Els rius de lava han recorregut prop d'un quilòmetre abans d'expandir-se i engrossir el lòbul, a una velocitat de 60 a 80 metres per hora

FOTO: Imatge de l'erupció del volcà (Reuters) // VÍDEO: L'erupció, a vista de dron (IGME)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 de setembre 2021 - 16:47 Actualitzat: 25 de setembre 2021 - 10:28

Les explosions s'han intensificat al volcà Cumbre Vieja i han obligat a evacuar dues poblacions de La Palma: Tajuya i Tacande de Abajo, a més de la part no evacuada de Tacande de Arriba.

Aquesta intensificació de la fase explosiva del volcà comporta emetre més material piroclàstic i la possibilitat que arribe a les poblacions i una intensa producció de cendra, que aquest divendres ha arribat a l'illa de La Gomera.

El volcà de La Palma ha sumat les últimes hores dues boques eruptives noves i no una, com s'ha informat inicialment, que aboquen lava fluida que avança muntanya avall, segons han informat l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) i l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). D’aquesta manera, ara mateix hi ha tres centres d’emissió de magma: l’antic i principal, que està a la part més alta del con, i els dos més petits que s’han obert aquesta vesprada i que estan situats a la base del con. 

L'IGME concreta que els rius de lava han recorregut prop d'un quilòmetre abans d'expandir-se i engrossir el lòbul, a una velocitat de 60 a 80 metres per hora.

El servei de treballs aeris de l'IGME informa que, a causa de l'increment de l'explosivitat i de la intensitat de pluja piroclàstica associades a l'obertura d'aquestes dues boques noves, s'han desplaçat a la zona d'exclusió a la part alta de Tacande.

Aquest divendres a migdia el servei d'emergències canari ha informat d'una intensificació del fenomen explosiu del volcà Cumbre Vieja a l'illa de La Palma, amb un augment del material piroclàstic i intensa emissió de cendres. Això significa que està en fase explosiva extrema i el que comporta l'emissió de més material piroclàstic, amb el risc consegüent que es puguen trencar els vidres dels edificis que estan en un radi de 3 quilòmetres del volcà.

Això ha obligat els bombers a retirar-se de la zona cap a les 14:00 hores, per indicació del punt de comandament avançat. Segons explica l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan), en les erupcions volcàniques explosives es generen ones de xoc a causa de la descompressió sobtada del sistema. Aquestes ones d'aire comprimit es propaguen a través de l'atmosfera i poden desplaçar-se quilòmetres a velocitats superiors a la del so i causar greus danys al pas.

A més, la Direcció General de Seguretat i Emergències del govern de les Canàries, en aplicació del Pevolca, ha ordenat el confinament de la població de Tajuya (Los Llanos de Ariadne), de Tacande de Abajo i de la part de Tacande de Arriba (El Paso) que no s'havia evacuat: unes 160 persones, segons han informat fonts del Cabildo de La Palma.

En un primer moment les han reallotjades al camp de futbol d'El Paso, però després les han reubicades. La major part ha trobat refugi a casa de familiars o amistats, mentre que a una dotzena l'han haguda d'allotjar en un hotel de l’illa. Pel que fa a les persones amb discapacitats o dificultat de moviments, les han desallotjades mitjançant ambulàncies i les han traslladades a l'aquarterament d'El Fuerte.

Cancel·lació de vols a La Palma 

La companyia d’aviació Binter ha anunciat la cancel·lació temporal de tots els seus vols amb La Palma i La Gomera, davant de l'evolució del núvol de cendres. L'aerolínia s'ha vist obligada a prendre aquesta decisió per causes de força major, ja que en les últimes hores la situació de la cendra en suspensió "ha empitjorat considerablement" i fins fa unes hores només havia limitat els vols nocturns. L’aerolínia Canaryfly també ha cancel·lat de manera temporal tots els vols amb origen i destinació a La Palma pel mateix motiu, segons ha informat en un comunicat.

A més, Ibèria ha cancel·lat els vols d'anada i tornada Madrid-La Palma d'aquest divendres de vesprada i dissabte de matí, mentre que Vueling ha cancel·lat el que tenia programat per a aquest dissabte a migdia des de Barcelona i el de diumenge des de Bilbao.

En canvi, la naviliera Fred. Olsen Express ha incrementat el nombre de connexions a l’illa per atendre la demanda de transport que ha generat la situació d’emergència, juntament amb la cancel·lació dels vols. 

També et pot interessar

stats