Rosa Lluch: “Amb l’ús polític de les víctimes del terrorisme, s'obrin ferides que tots havíem tancat”

La filla d’Enric Lluch, assassinat per ETA fa vint anys, ha participat en l’homenatge que la Universitat de València ha retut a son pare.

Portada: Rosa Lluch, la primera per l'esquerra, junt al president de la Generalitat i els directius de la Universitat de València en l'homenatge a Ernest Lluch

“Amb l’ús polític de les víctimes del terrorisme, estan obrint ferides que tots havíem tancat. Ara les víctimes del terrorisme serveixen per a les disputes dels polítics, que en cap moment han preguntat si les víctimes necessiten alguna cosa”. Així de rotunda s’expressava Rosa Lluch, filla de l’exministre socialista i catedràtic assassinat per ETA, minuts abans de començar l’acte que la Universitat de València ha dedicat a son pare quan es compleixen vint anys de la seua mort.

Per a la filla d’aquest polític i professor universitari, que va passar part de la seua trajectòria professional a la Universitat de València, “no cal traure en l’activitat política una banda terrorista que ha generat un immens dolor, però que ha deixat les armes i ha sigut derrotada”. En declaracions a À Punt, Rosa Lluch ha afirmat sentir-se “escandalitzada profundament, indignada i entristida” per l’ús que determinats partits polítics estan fent de les víctimes del terrorisme en portar a col·lació un conflicte sagnant que ella ja considera superat. Ernest Lluch va morir a trets de la banda terrorista ETA el 21 de novembre del 2000 a Barcelona.

“Hem de vigilar l’ús que fem del terrorisme, la violència i les víctimes”, advertia Rosa Lluch, alhora que afegia que els que recorren al terrorisme per a defensar els seus projectes, “ho fan perquè prima l’interés del partit per damunt del de les persones”.

Rosa Lluch es pronunciava en aquests termes abans de l’acte d’homenatge a son pare que ha organitzat la Universitat de València, al costat del carrer dedicat a Ernest Lluch, a la Facultat d'Economia del Campus de Tarongers. La institució ha volgut recordar “un professor universitari que volia aprendre i ensenyar”, com l’ha definit la seua filla. Però, a més d’això, a Ernest Lluch se l’ha recordat com “un polític honest, exemplar i conciliador”, com apuntava el degà de la Facultat d’Economia de la Universitat de València durant l’homenatge.

Ernest Lluch, assassinat per ETA l'any 2000, durant una intervenció en un acte públic / Arxiu

Una faceta d’Ernest Lluch en què també incidia el president de la Generalitat, Ximo Puig, que s’ha referit a ell com algú convençut que “el progrés, si no és social, no és un veritable progrés”. Ernest Lluch militava en el PSC, va ser rector de la Universitat Menéndez Pelayo i també ministre de Sanitat entre els anys 1982 i 1986, de fet va ser l’impulsor de la llei de salut pública, pilar de la sanitat actual.

Quan va treballar a la facultat d'Economia de la Universitat de València en els setanta, Ernest Lluch es va convertir en un referent intel·lectual i polític. Va recuperar la Reial Societat Econòmica d'Amics del País, va posar en marxa el gabinet Sigma i va lluitar pel dret a l’autonomia amb un compromís que el dugué a ser detingut amb altres activistes, els coneguts com els 10 d'Alaquàs.

També et pot interessar

stats