Roben tot el cablejat de coure de la depuradora de la Vall d’Uixó i la deixen fora d’ús

Es preveu que dilluns de matí es reprenga el funcionament de la planta al 100% amb una reparació d'emergència

Se succeeixen els robatoris de coure en depuradores de la província de Castelló / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de febrer 2023 - 13:43 Actualitzat: 20 de febrer 2023 - 21:32

Al voltant de 1.000 metres de coure de la depuradora de la Vall d'Uixó (Plana Baixa), pràcticament tot el cablejat de la planta, han sigut robats aquest diumenge a la matinada, deixant-la fora de funcionament. Els operaris de la depuradora s'han adonat aquest matí que la instal·lació no funcionava perquè els cables estaven tallats i han avisat l'Ajuntament i la Guàrdia Civil.

Segons ha explicat Fernando Daròs, segon tinent d'alcade i regidor d'Agricultura i Sostenibilitat del municipi, els saquejadors han tallat els cables per a furtar-los i han deixat la depuradora sense subministrament elèctric. "De les sis taules de control almenys una ha pogut continuar funcionant i ens ha donat un poc de marge", ha detallat. No obstant això, les altres cinc s'han parat totalment, entre elles "la que més problemes ha donat al procés de depuració, ja que és la que porta l'oxigen al tanc per a poder destruir la matèria orgànica de la depuradora". Per tant, "s'està depurant fins on es pot, però no s'està fent una depuració sencera".

Aquesta circumstància afecta directament a l'aigua que s'aboca al riu Belcaire: "No té una càrrega tòxica alta ni components perillosos, però no té la qualitat que hauria de tindre per a abocar-se al riu; els nivells de nitrogen, de fòsfor i l'índex de matèria orgànica són massa elevats", aclareix. En aquest sentit, Daròs ha avançat que l'empresa encarregada de la concessió de la depuradora, Facsa, ja ha denunciat a la Guàrdia Civil i al Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) el delicte, perquè no sols s'entenga com un robatori sinó també com un delicte mediambiental. 

Amb tot açò, l'edil assegura que el dilluns de matí es faran els treballs per a restablir la planta i que aquesta puga tornar a operar al 100%. "Ja tenim localitzat el material per a fer la reparació d'emergència i, per tant, els habitatges no patiran les conseqüències del robatori", ha informat. Sí que ho notaran els camps de reg, que no han rebut aigua perquè no té les característiques òptimes.

Els agents ja investiguen l'autoria del delicte i gràcies a les càmeres de seguretat s'ha pogut saber que abans d'assaltar la depuradora, els delinqüents passaren per una altra planta municipal de producció de gas, situada just al costat, on van fer destrosses i van robar un vehicle pesant per a poder entrar a la depuradora.

La depuradora de la Vall d’Uixó no és l’única saquejada recentment. Segons ha informat el gerent de l'Entitat de Sanejament d'Aigües (Epsar), Juan Ángel Conca, en l'última setmana han entrat en dues depuradores més de la província de Castelló a robar el cable de coure, concretament a la de Peníscola i a la de Vinaròs. Les respectives empreses explotadores han denunciat els robatoris davant de la Guàrdia Civil.

Mentre que a la Vall d'Uixó el robatori ha afectat el funcionament normal de la planta, a Peníscola i Vinaròs han robat cablejat intern i, mentre el reposaven, s'han pogut connectar els quadres elèctrics a grups electrògens de suport, i per això no han deixat d’estar en funcionament.

En algun cas, han arribat a gravar els lladres amb càmeres que s’activen amb el moviment, i han traslladat els vídeos a l'autoritat competent. Per la seua banda, Epsar ha proposat una sèrie de mesures internes i de recomanacions de detecció de persones intruses per a les empreses explotadores de les depuradores amb la finalitat de reduir el risc de robatori i, en el cas que succeïsca, que es detecte al més prompte possible.

També et pot interessar

stats