La revisió de l’ingrés mínim vital deixa moltes famílies sense prestació

El CSIF denuncia que les condicions per a rebre l’ajuda canvien contínuament sense avisar les persones beneficiàries

La revisió de l’ingrés mínim vital deixa moltes famílies sense prestació / À Punt NTC

Més de 185.000 valencians i valencianes reben l'ingrés mínim vital (IMV), l'ajuda que el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va aprovar el 2020 per a les persones que estiguen en una situació vulnerable. Es tracta d’un salvavides econòmic d'emergència per a les persones en risc d'exclusió social que, per aquesta condició d'urgència, va començar a abonar-se de manera immediata a milers de persones.   

Destinat a persones amb baixos ingressos, durant aquests tres anys l'ingrés mínim vital ha arribat a més de 64.000 llars valencianes, i es calcula que 185.000 persones s'han beneficiat d'una ajuda de 430 euros, rebuda, en la seua majoria, per dones i menors. Ara, la Seguretat Social ha començat a revisar els expedients, i està rebaixant les prestacions o, inclús, cancel·lant-ne moltes sense donar una explicació.

La delegada de serveis socials del sindicat CSIF, Carmen Luz, explica que, a famílies que estaven cobrant la prestació per fill a càrrec, se’ls va reconvertir i començaren a cobrar l’ingrés mínim vital, però els seus expedients no s’havien revisat fins ara.

Aquestes revisions s'ajusten a un canvi en els trams d'ingressos, però en molts casos no s'han comunicat, per errades o retards en el sistema. Ara només poden beneficiar-se de l’ingrés mínim vital les persones majors de 23 anys o de 18 amb menors a càrrec seu; i els nuclis familiars que, en funció dels seus membres, no arriben a cobrar a l'any entre 6.000 i 14.000 euros, sempre que no cobren altres pensions assistencials com ara la de jubilació o invalidesa.

A més, és obligatori el DNI de tots els menors del nucli familiar, per la qual cosa les famílies interessades han d’acudir a la Policia i fer-se el document nacional d’identitat, amb un cost de sis euros, explica Luz. 

“És una prestació que està contínuament canviant”, denuncia la delegada sindical. I, precisament, aquest és el problema. Hi ha hagut canvis en les condicions per a accedir a l’ajuda que no s’han comunicat a les persones rebedores i, a més, els tràmits per a poder accedir-hi només es poden fer per via telemàtica, a la qual no totes les famílies tenen accés.

També et pot interessar

stats