Ni en residències, ni centres sanitaris, ni farmàcies: adeu als últims reductes de la mascareta

Després de tres anys de convivència amb aquest element, Sanitat la limita només a certs llocs sanitaris molt específics

Decau l'obligatorietat de portar mascareta en la majoria dels espais sanitaris
Decau l'obligatorietat de portar mascareta en la majoria dels espais sanitaris / À Punt NTC

Ni per a entrar en la farmàcia, ni per a assistir a la consulta del metge, ni tampoc per a visitar les residències de persones majors. La mascareta, que ens ha estat acompanyant tres anys i que fins ara només havíem de portar-la en aquests espais, deixa de ser obligatòria. Aquest dimecres s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) l’orde que fa decaure l’obligatorietat d’aquest element amb el qual hem estat familiaritzats els últims tres anys per a evitar contagis de covid a través de les vies respiratòries.

Així, des d’aquest dimecres farmacèutics i clients tornaran a veure’s el rostre complet. El mateix passarà entre metge i pacient. En el cas de les residències de majors, un dels espais més castigats per la pandèmia per la vulnerabilitat dels residents, llevar-se la mascareta serà molt més que un gest, suposarà tombar una barrera psicològica que separava els usuaris de les famílies o amics que acudien a passar una estona amb ells.

“Ajudarà a veure que hi ha un canvi i que avancem cap a una normalitat”, admetia la directora de la residència Colisee Magdalena de Castelló de la Plana. No obstant això, i malgrat que des d’aquest dimecres podem entrar en aquests centres sense mascareta, no es descarta que es mantinguen algunes mesures, com ara la d’establir la mascareta en moments puntuals, com ara davant un repunt de la grip.

D’altra banda, a les farmàcies, on tampoc serà imprescindible la mascareta, els professionals recorden que aquest element és un bon recurs per a quan tenim símptomes compatibles amb els virus o certes malalties.

Jaime Alcalá, secretari del Col·legi de Farmacèutics de Castelló, recordava que la mascareta és recomanable en casos de virus respiratoris o qualsevol altre de transmissió aèria. “Si continuem en la cultura asiàtica de posar-nos-la per a no contagiar la resta, guanyaríem en salut”, reflexionava.

Quant als centres sanitaris, la mascareta ja no serà imprescindible. Podrem entrar al centre de salut, a l'hospital o a les clíniques de fisioteràpia sense ella, però caldrà dur-la en casos molt concrets.

En aquests espais, el BOE fa referència als casos de persones "simptomàtiques quan estiguen en espais compartits" i pels professionals que els atenen. Així mateix, hauran de dur-la els professionals que treballen en les UCI o en qualsevol unitat hospitalària "amb pacients vulnerables" i "en les urgències hospitalàries o d'atenció primària, inclosa la sala d'espera".

També et pot interessar

stats