El rei reivindica a València la necessitat de retindre el talent científic per a crear un país "més competitiu i innovador"

Durant l'acte s'ha retut un homenatge al bioquímic Santiago Grisolía, impulsor dels guardons

El rei Felip durant la seua intervenció en l'acte de lliurament dels Premis Jaume I d'aquest divendres a la Llotja de València
El rei Felip durant la seua intervenció en l'acte de lliurament dels Premis Rei Jaume I aquest divendres a la Llotja de València / Manuel Bruque (Efe)

El Rei Felip VI ha reivindicat la necessitat d'"atraure i retindre talent científic i innovador" perquè Espanya siga un país "més competitiu internacionalment i amb més autonomia estratègica". El monarca pronunciava aquesta reivindicació en la cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I, que ha tingut lloc aquest divendres a la Llotja de València.

L’acte ha servit per a lliurar els guardons als premiats enguany en sis categories: Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica a Jesús María Sanz Serna; Premi Rei Jaume I d'Economia a Marta Reynal-Querol; Premi Rei Jaume I d'Investigació Mèdica a Antonio M. de Lacy Fortuny; Premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient a Emilio Chuvieco Salinero; Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies a Montserrat Calleja Gómez i Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor a Ángela Pérez Pérez.

La primera cerimònia sense Santiago Grisolía ha servit també per a retre homenatge "al buit latent" que deixa l'impulsor d'aquests guardons. La gala, de fet, ha arrancat amb un minut de silenci en la seua memòria, trencat amb una forta ovació i amb la projecció d'un vídeo recordatori de la seua vida i dels principals assoliments científics de qui va ser el primer marqués de la ciència. 

La influència i el treball de Grisolía s'ha reconegut en tots els discursos.  De fet, el rei ha començat la seua intervenció amb un "record emocionat ple d'afecte" cap al recentment mort "valencià universal", el professor Santiago Grisolía. Felip VI ha evocat  la seua relació amb aquest reconegut científic i impulsor dels guardons i la seua trajectòria.

El monarca, que ha acudit a l’acte acompanyat de la reina Letícia, ha assenyalat, en un discurs amb parts en valència, que cada troballa científica "estableix les bases per al següent descobriment cap a la noble meta de comprendre el món que ens envolta, que és la premissa per a poder canviar-lo i trobar les solucions que milloren la vida de les persones".

Per a completar el que ha qualificat de "marató col·lectiva", en referència a la competitivitat científica, Felip VI ha assenyalat que "es necessita el suport ferm de tot un país, la confiança de la societat i una estreta connexió amb les empreses i les ments més emprenedores". 

En aquest sentit, el rei ha posat en valor que durant les seues 34 edicions, els Premis Rei Jaume I han reconegut prop d'un centenar de "persones exemplars i essencials per a la nostra societat", a les quals es ret homenatge com a "portadors d'esperança i futur".

És una necessitat aconseguir un gran pacte per la ciència perquè, al marge dels temps que marquen les legislatures, tots sàpien que Espanya aposta de manera seriosa pels científics i per la interacció entre ciència i empresa Vicente Boluda - Vicepresident de la fundació Premis Rei Jaume I

Per la seua banda, el vicepresident de la Fundació dels premis, Vicente Boluda, en la seua intervenció, ha reclamat la "necessitat d'aconseguir un gran pacte per la ciència" perquè, "al marge dels temps que marquen les legislatures i els processos electorals, tots sàpien que Espanya aposta de manera seriosa i decidida pels nostres científics i per la interacció entre ciència i empresa". 

Per aquesta raó, Vicente Boluda ha demanat, "en honor a la memòria de Santiago Grisolía, que tots els partits polítics deixen de banda els seus interessos particulars".

El vicepresident de la fundació que atorga els premis també ha reclamat un augment dels recursos per a la investigació, que creu que poden arribar "buscant mecanismes que incentiven la participació del sector privat, com fan els països i territoris líders del món en investigació i innovació". 

En aquesta línia, Vicent Boluda ha defensat que, "quan es parla de ciència, d'investigació i d'emprenedoria", s'ha d'"erradicar el pensament a curt termini i substituir-lo pel disseny d'estratègies per al mitjà i llarg termini".

També et pot interessar

stats