Menú Jaume's per la ciència: "Els que fan que el nostre país avance, també mereixen el seu propi menú"

Els Premis Jaume I i una hamburgueseria s'uneixen en una innovadora campanya per a promocionar el lliurament dels guardons el 25 de novembre

Javier Quesada i Vicente Boluda presenten en una hamburgueseria la campanya per al lliurament dels guardons el 25 de novembre
Javier Quesada i Vicente Boluda presenten en una hamburgueseria la campanya per al lliurament dels guardons el 25 de novembre / À Punt

L'organització dels Premis Jaume I els últims anys està apostant per l'enginy i la novetat per a promocionar els guardons amb campanyes que no passen desapercebudes.

Fa quatre anys, per exemple, van alçar polseguera en contraposar la ciència a tòpics com la migdiada, les tapes o platja i l'any passat, amb el rerefons de la pandèmia, convidaven a ser "negacionistes", a negar que la lluita contra el canvi climàtic està perduda.

En la campanya d'enguany ho han acabat d'adobar amb una idea gastronòmica amb el leiv motiv de sempre: acostar la ciència a la societat.

Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma, així que han triat una coneguda hamburgueseria de moda i han dissenyat el menú Jaume's. L'objectiu és homenatjar els científics i emprenedors que investiguen i innoven a Espanya, ja que "els que fan que el nostre país avance, també mereixen el seu propi menú".

El president de la Fundació dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, i el president de la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats, Vicente Boluda, han presentat la campanya per al lliurament dels guardons en una de les seus de l'hamburgueseria Hundred, encarregada d'elaborar el menú.

Sis ingredients per cadascun dels premiats enguany en les diferents categories per a fer una hamburguesa amb gust de paella.

L'hamburguesa dels premis Jaume I
L'hamburguesa dels premis Jaume I

Jesús María Sanz, Premi Investigació Bàsica

Saps aquest ingredient que fa que tot faça millor gust? Perquè així són els avanços en anàlisis numèriques de Sanz, que hui dia s'apliquen a múltiples branques de la ciència i fins i tot en intel·ligència artificial.

Marta Reynal, Premi Economia

Si a vegades ja costa dividir el compte, imagina't el que degué costar-li a ella estudiar les causes dels conflictes bèl·lics per a establir maneres de previndre'ls.

Antonio de Lacy, Premi Investigació Mèdica

Hi ha gent que comparteix selfies, uns altres el que mengen cada dia, i aquest doctor comparteix amb metges de tot el món els seus avanços en el tractament de càncers amb cirurgies mínimament invasives.

Emilio Chuvieco, Premi Protecció del Medi Ambient

El foc agrada molt en la graella, però res en els nostres boscos. Chuvieco és especialista en la prevenció i observació d'incendis forestals mitjançant satèl·lit i altres tecnologies de llarga distància.

Montserrat Calleja, Premi Noves Tecnologies

Si férem hamburgueses de la grandària dels nanosensors que inventa, se't quedarien en una dent. Gràcies a les seues innovacions, és capaç de detectar malalties amb molta antelació.

Ángela Pérez, Premi Emprenedor

A tu t'agrada l'hamburguesa doble i a ella emprendre per partida doble. Ha fundat dues empreses dedicades al diagnòstic genètic humà, la primera amb només 24 anys.

El lliurament dels premis serà el 25 de novembre a la Llotja de València. La gala és la primera que se celebra sense el seu president fundador, el professor Grisolía, que tindrà el seu homenatge.

També et pot interessar

stats