La regla dels quatre regals, el mètode perquè les criatures valoren el que tenen en Nadal

Parlem amb la pedagoga Montse Modesto, que ens dona diversos consells per a fer regals a la xicalla aquest Nadal

Montse Modesto Vila, pedagoga
Montse Modesto Vila, pedagoga / À Punt NTC

Només falta una setmana per a Nadal, però és possible que moltes mares i pares no tinguen clar encara què regalar als seus fills i filles. Per això, Montse Modesto Vila, pedagoga, ens dona una sèrie de recomanacions perquè els menuts de la casa puguen gaudir de forma conscient i saludable de tot allò que els porte el Pare Noel i els Reis d’Orient.

El primer que s'ha de tindre en compte, segons explica Modesto, és ser conscients de l’època en què estem. “L’essència de Nadal és la il·lusió, l’esperança i compartir”, i part d’eixa il·lusió “són els regals que esperen xiquets i xiquetes”. Per a molts pares és complicat saber fins a quin punt els fills valoren allò que els regalen i com ho gaudiran, per això es va fer la coneguda regla dels quatre regals, per a donar una pauta als pares sobre com decidir el millor per als fills. 

La premissa dels quatre regals és que un o dos formen part de la llista que han enviat al Pare Noel o als Reis, però que, a banda, també tinguen un parell de regals sorpresa. D’aquests, un hauria de ser un joc per a compartir amb altres, com un joc de taula, i l’altre una experiència, com passar el dia en família en un parc d’atraccions.

Els beneficis de seguir aquesta regla per a la xicalla són nombrosos: els menuts aprenen que les coses són valuoses i especials, fins i tot aquelles que no es desitjaven en un primer moment. A més, quan els xiquets i xiquetes reben un munt de joguets no tenen temps de divertir-s'hi, i tampoc desenvoluparan la tolerància a la frustració si reben tot el que desitgen.

Un joguet ideal per a cada edat

Segons Modesto, per a cada franja d’edat hi ha una classe de joguet més convenient. Així, dels zero als sis anys els joguets per a estimular els sentits, amb sorolls i colors, són els més adequats. Dels tres als sis anys és recomanable regalar joguets amb els quals aprenguen a fer coses, com cubs i plastilina, i a partir dels sis el més indicat són jocs per a compartir. Respecte als jocs col·lectius, la pedagoga insisteix en el fet que “durant la pandèmia vam aprendre que el temps que passem junts és or i se’ns està oblidant ràpidament”, i per això, “ara és el moment d'adonar-nos que el més important és estar junts i no tant regalar moltes coses”.

I què fem si tenim una família nombrosa en la qual tots volen fer regals? En aquesta situació el més recomanable és posar-se d’acord amb els membres de la família i dosificar els regals. “Podem distribuir els regals i donar-ne un a casa, un altre a casa dels avis, un altre a la dels oncles…”.

Sobretot, el que s’ha de tindre present és que no per tindre més regals el xiquet o xiqueta serà més feliç. “La regla dels quatre regals és important, perquè es fa principalment per ells, perquè no perden eixa il·lusió i valoren el que tenen”, conclou Modesto.

També et pot interessar

stats