La població que viu en assentaments o al carrer a la ciutat de València cau un 38% entre 2019 i 2021

L'Ajuntament de València ha dotat de més professionals als centres de serveis socials i ha doblat el pressupost per a l’atenció a urgències socials

Imatge d'arxiu d'una barraca en el camp
Imatge d'arxiu d'una barraca en el camp / Sutterstock

La població més vulnerable i que resideix en assentaments de barraques o als carrers de València s'ha reduït un 38% entre 2019 i 2021, segons ha informat aquest dimecres la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, en un comunicat. Així, s'ha passat de 34 assentaments a 31 i de 610 persones a 527.

A més, el recompte de persones sense llar fet el 2021 també ha deixat unes dades que confirmen la baixada de la població en aquesta situació, que passa de les 570 persones el 2019, a les 352 del 2021, el que representa una disminució del 38%.

Lozano subratlla que “durant els governs del Partit Popular ningú sabia quantes persones hi havia en aquesta situació a València, perquè ningú feia un recompte, però ara, gràcies a la valentia del govern de Joan Ribó, sabem exactament quantes persones són, quines són les seues ubicacions i quines són les necessitats”.

També ha informat que els Centres Municipals de Serveis Socials (CMSS) s'han beneficiat de l'augment de 193 nous professionals arribats en els últims mesos i que, a més, l'Ajuntament compta amb un equip específic d'atenció integral en habitatge precari.

L'Ajuntament de València dobla el pressupost per al Servei d’Atenció a Urgències Socials

D’aquesta manera, la regidora ha recordat que el govern municipal de Joan Ribó ha renovat el contracte del Servei d'Atenció a Urgències Socials i ha doblat el seu pressupost (de 439.271€ a 800.480 euros), "per la qual cosa ara està oferint un servei de 24 hores i ha incrementat el personal d'onze a setze professionals".

En paral·lel, l'Ajuntament també ha informat d’altres projectes com la inauguració d’un Centre d'Atenció a Emergències Socials i Climàtiques, que s'obre durant els mesos de més fred a l'hivern, la creació de sis habitatges municipals compartits per al programa de persones sense llar i la redacció d’un projecte per a construir un nou recurs d'allotjament per a emergències residencials.

Ciutadans posa en dubte les dades de l'Ajuntament

Per contra, el portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha recordat a la regidora de Serveis Socials que els assentaments segregats de persones sense llar segueixen creixent i que no només es troben a l'extraradi de la ciutat, sinó també dins del nucli urbà.

Segons Giner, el veïnat de Ferran el Catòlic porta més de cinc reclamacions demanant que s'intervinga en un solar que tenen just enfront, on viuen més de deu persones. El mateix passa a Velluters, però ací acumulen ja 37 denúncies.

A més, ha recordat que les xifres de la ciutat en conjunt, i no sols l’extraradi, són "demolidores". Per exemple, el juny de 2021 hi havia 529 persones vivint en 28 agrupacions informals i l’any següent la xifra s'havia disparat fins a les 815 persones, repartides en 42 assentaments. Això és un creixement del 48% en tan sols un any, segons dades oferides per la mateixa Regidoria de Serveis Socials, ha subratllat.

El regidor ha conclòs el discurs declarant que li agradaria "saber d’on ixen les dades o si la mateixa regidoria porta un registre seriós de la situació en la qual estan aquestes persones".

També et pot interessar

stats