La Creu Roja detecta un augment de dones entre les persones sense llar

De les més de 1.200 persones ateses per l'ONG fins a l’agost del 2022, les dones representen més del 18%

Una persona sense sostre dorm a un banc a València
Una persona sense sostre dorm en un banc a València / À Punt NTC

El perfil de les persones sense llar a la Comunitat Valenciana ha canviat en l’últim any, segons l’últim informe publicat per la Creu Roja, que ha detectat un lleuger augment de dones que viuen al carrer des del 2021. De fet, de les 1.259 persones ateses fins a l’agost del 2022, les dones representen un 18,7%, “amb un estat molt deteriorat”. La Creu Roja remarca, en tot cas, que “el nombre d’homes encara és més significatiu”, un 81,25%.

Des de l’ONG treballen amb aquest col·lectiu en situació de risc, oferint la cobertura de necessitats bàsiques i d’urgent necessitat, com aliments, productes d’higiene i roba; però també els assessoren per accedir a ajudes econòmiques que els permeten eixir del carrer, com la Renda Valenciana d’Inclusió o l’Ingrés Mínim Vital, entre altres. A més, continuen amb accions de promoció de la salut i les autocures, que inclouen prevenció contra la covid. 

La Creu Roja ha defensat en el comunicat el seu treball de lluita contra la invisibilitat, la discriminació, l’estigmatització i la criminalització del col·lectiu, especialment “de les dones”, a través d’activitats específiques per a elles i amb recursos concrets, com l'existència d’unitats per a víctimes de violència de gènere.

El 2020, a la Comunitat Valenciana hi havia sis centres d’atenció a persones sense llar de titularitat pública i 21 de gestió privada, que sumen un total de 703 places, segons les últimes dades que ha donat l’Institut Nacional d’Estadística en l'enquesta de centres i serveis d'atenció a persones sense llar. De mitjana, van tindre un 77,7% d’ocupació, de la qual un 26,8% eren dones. Els 27 centres representen el 2,6% dels centres existents a Espanya (amb 1.019 en total), d’acord amb l’INE.

També et pot interessar

stats