La recuperació d'un eixam, entre les activitats programades en el Dia Mundial de les Abelles

La FAO crida protegir aquests insectes, “vitals” per al futur dels ecosistemes

Unitats del SPEIS retirant les abelles
Unitats de l'SPEIS retirant les abelles, en una imatge d'arxiu / Ajuntament d'Alacant

Les abelles exerceixen un "paper vital" en la supervivència dels ecosistemes i l'increment de la biodiversitat, per la qual cosa és necessari "promoure accions que protegisquen els pol·linitzadors i els seus hàbitats", adverteix l'organització de l'ONU per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), en la celebració, el 20 de maig, del Dia Mundial de les Abelles.

La ciutat de València se suma a aquesta commemoració amb l’organització d’una jornada farcida d’activitats, aquest diumenge a partir de les 10:00 hores a la plaça de l’Ajuntament. Les persones visitants podran gaudir d’un mercat de productes apícoles locals, i d’activitats i tallers per a totes les edats. Entre les propostes, destaca la demostració de com s'encaixa un eixam que protagonitzaran els bombers al balcó de la casa consistorial.

Aquesta celebració s’emmarca en el treball que desenvolupa l'Observatori Municipal de l'Arbre de València (OMAV) que, a banda de protegir i informar sobre l'arbrat de la ciutat, també du a terme tasques amb la població d’abelles de la ciutat, com ara la recuperació d’eixams urbans a les zones verdes i la gestió de l’Abellar Municipal de València.

L’OMAV, en col·laboració amb l'Associació Valenciana d'Apicultura Urbana (AVAU), habilitarà a la plaça de l’Ajuntament dues carpes informatives per alertar i sensibilitzar a la població “de les bondats d’aquests insectes pol·linitzadors”, repartiran material divulgatiu i informatiu s’exposarà materials utilitzats en la gestió d’aquests insectes, com ara vestits, fumadors, bucs amb alces o bresques.

Entre les activitats s’inclou la possibilitat de contemplar un buc d'observació a les abelles en viu, així com conéixer l'àmplia varietat de productes que s'obtenen dels bucs, o els subproductes elaborats a partir d'ells, com la cera, el pròpoli, o la gelea reial, entre altres. A més, es podrà degustar la mel aconseguida en l’abellar municipal.

Durant la jornada també hi haurà un espai dedicat a la xicalla amb activitats complementàries i tallers de fabricació de ciris amb cera, hotels d'insectes o pintura per a conscienciar els més menuts de la importància de conviure amb les abelles.

Les abelles, responsables de la pol·linització del 75% dels cultius alimentaris

La FAO recorda que el 75% dels cultius d'aliments depenen de la pol·linització d'insectes com les abelles, unes xifres que s'eleven fins al 90% en el cas de les plantes silvestres amb flors. No obstant això, la població d'abelles està en constant declivi des de fa dècades a causa de la creixent producció agrícola intensiva en sistemes de monocultiu i l'ús “excessiu” de plaguicides.

En aquest sentit, l'ONU ha demanat "promoure accions que protegisquen els pol·linitzadors i els seus hàbitats" mitjançant l'adopció de pràctiques agrícoles sostenibles, la reducció de l'ús d'insecticides i la creació d'hàbitats per a espècies com les abelles prop de les zones de cultiu.

També et pot interessar

stats