Els vivers, cada vegada més necessaris per a la supervivència de les abelles

Els preus, les malalties i la importació a països tercers amenacen l’apicultura valenciana

Un centenar de camions han arribat aquest dijous a València de diferents punts del territori valencià per a protestar a les portes de la Conselleria d'Agricultura amb un bany de mel. Demanen ajudes per a fer front a la crisi que pateixen, bona part a conseqüència de les importacions de tercers països, i posar fi a la coneguda pinyolada.

És una de les reivindicacions que comparteix Vicent Pradas, apicultor de tercera generació i que treballa en un viver d’abelles. Pradas col·loca una abella reina en cada caixa per a crear una comunitat d'abelles i després poder traslladar-les als bucs que produeixen la mel, perquè ara mateix, les abelles es moren cada vegada més prompte.

Aquest problema està fent que els vivers siguen tan necessaris. Cadascuna de les més de cent caixes de l’assentament que hi ha a Manises criaran entre 20.000 i 25.000 abelles. “Abans es moria entre un 2% o un 3% de les abelles, una xifra que pot arribar a més del 50%”, explica l’apicultor. 

Vicent també puja a la granja per a alimentar-les. Primer els aporten hidrats de carboni, sucre rebaixat amb aigua. I per a facilitar la reproducció i la cria els donen proteïna amb una pasta, ja que les abelles necessiten una atenció acurada. I és que les abelles hui dia es veuen amenaçades també per la varroasi, el gran assassí de l'espècie, un àcar que es fa resistent a tots els tractaments per a erradicar-lo.

També et pot interessar

stats