S’avança la transhumància de les abelles per les altes temperatures

Els apicultors valencians busquen llocs on la primavera siga favorable per a les colònies d'abelles

El canvi climàtic també afecta les abelles / À Punt NTC

El canvi climàtic també afecta les abelles. La calor de les últimes setmanes ha accelerat la sequera i les floracions de moltes parts dels ecosistemes valencians. Per això els apicultors han d'avançar el canvi dels assentaments apícoles buscant llocs on la primavera siga favorable per a les colònies d'abelles. 

Un equip d'À Punt Mèdia ha acompanyat Pau Sos, dels pocs professionals que treballen la mel ecològica en parcs naturals. Al parc natural de la serra d'Irta fa molta calor i els animalets necessiten temperatures més fresques, per això busquen un nou destí.

Però cal que caiga la llum solar i entre la nit. “Les abelles de nit no treballen al camp, sinó dins de la caixa. Mantenen la temperatura, humitat i alimenten les cries”, explica Sos. L’apicultor assegura que enguany s’ha avançat el trasllat perquè les flors “no tenen gràcia”; és a dir, quan les abelles no poden extraure el nèctar i tampoc poden produir mel.

La calor ha assecat les flors abans d'hora, així que és hora de segellar els bucs amb fum. Tal com detalla Sos, això els indica que s’està cremant la muntanya i mengen mel per si han de fugir a un altre lloc tindre aliment.  

De nou, l’apicultor torna a carregar les caixes a la furgoneta i fer cap a la nova ubicació, passant de vora mar a 1.500 metres d'altitud al cim del Penyagolosa. Ara el que toca és instal·lar els ruscos en un nou assentament perquè les abelles treballen els pròxims mesos. Es distribueixen els palets per a protegir-les de la humitat i es descarreguen les caixes. Les abelles no coneixen el nou entorn, però la geolocalització les orienta de seguida amb un vol de reconeixement i la posició del sol. Així, fins a dos milions i mig d’abelles estrenen veïnat fins al novembre. 

També et pot interessar

stats