Record valencià a les víctimes del nazisme de Mauthausen

La FVMP col·locarà una placa en el Dia d'Homenatge als Espanyols Deportats.

VÍDEO | Record valencià a les víctimes del nazisme de Mauthausen

Aquest diumenge, 5 de maig, s’ha celebrat, per primera vegada, el Dia d'Homenatge als Espanyols Deportats i Morts a Camps de Concentració. Amb motiu d'aquesta commemoració, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) col·locarà una placa, dissenyada per Antoni Camaró, a Mauthausen. A l’acte hi assistiran 25 estudiants, 5 professors, 4 representants municipals, el representant de la Conselleria de Justícia, Salvador Broseta, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado. 

Així, aquesta serà la primera vegada que se celebrarà un homenatge a les víctimes del nazisme espanyoles, ja que la data va ser instaurada el passat 26 d’abril, a iniciativa de la ministra de Justícia. La data coincideix amb la commemoració de l’alliberament, el 1945, del camp de Mauthausen per part de les tropes aliades. Segons una nota del govern espanyol, en aquest camp van estar internats vora 7.500 espanyols, majoritàriament republicans que van abandonar el país al final de la Guerra Civil. D’aquests, 627 eren valencians procedents de 271 municipis. La decisió del Govern es produeix després que dos dels últims supervivents espanyols hagen mort.

Record valencià 

La FVMP, en conveni amb la Conselleria de Justícia, amb la col·laboració d’AMICAL Comunitat Valenciana, ha organitzat una estada d’estudiants a Mauthausen (Àustria) del 3 al 6 de maig amb l’objectiu de recordar els valencians deportats a camps de concentració. 

En declaracions a À Punt, el coordinador de la FVMP, Eugeni de Manuel, ha explicat que el viatge té com a objectiu establir una “conversa democràtica” i recordar, comprendre i evitar els horrors del passat per a no repetir-los. També hi participa l’Amical de Mauthausen, una agrupació de totes les víctimes del nazisme a camps de concentració, així com familiars i amics dels supervivents i deportats als camps de concentració.  

Homenatge amb polèmica 

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha abandonat un homenatge de la Generalitat de Catalunya als deportats republicans durant el nazisme en protesta perquè el govern català ha recordat "els presos polítics" per l'organització del referèndum il·legal.

La ministra, que participa en els actes de record a les més de 8.000 víctimes espanyoles del nazisme, va abandonar l'acte quan la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, va qualificar de "presos polítics" els membres del govern català a la presó preventiva.

Domènech va fer aquesta referència en recordar que la placa d'homenatge va ser col·locada fa dos anys pel conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, Raül Romeva, un dels exmembres del govern català a la presó preventiva acusats de diferents delictes en relació a l'organització de la consulta en 2017.

La ministra va depositar, pocs minuts després, un ram de flors davant d'una altra placa de record als espanyols que van morir a Mauthausen.

"Això és per tots els espanyols", va dir Delgado, que va tornar després a la placa de la Generalitat per a depositar un ram de flors.

També et pot interessar

stats