Es poden reciclar els test d’antígens?

Com que no són medicaments, no caldrà depositar-los en els punts Sigre, destinats a la gestió de productes farmacològics, sinó en el contenidor gris, amb tots els elements en el seu embalatge original.

Imatges dels elements inclosos en un test d'antígens
Imatges dels elements inclosos en un test d'antígens

A mesura que ha avançat la pandèmia de la covid, els tests d’antígens han passat a formar part de la nova normalitat. Aquestes proves diagnòstiques han sigut les protagonistes d’unes festes de Nadal marcades per la variant òmicron, fet pel qual s’han arribat a exhaurir en moltes farmàcies.

El govern espanyol ha fixat per llei el preu dels tests d’antígens amb un màxim de 2,94 euros per unitat, la qual cosa ha fet que siguen més assequibles. Tot i que la utilitat a l’hora de controlar la propagació del coronavirus, com ja va passar amb les mascaretes, part de la ciutadania desconeix què s'ha de fer amb els diferents elements que integren aquestes proves una vegada utilitzats.

Aquests productes no es poden reciclar, i com que no són medicaments, tampoc caldrà depositar-los en els punts Sigre (Sistema Integrat de Gestió i Recollida d’Envasos), destinat a la gestió de productes farmacològics. Haurem de tornar a ficar tots els elements del test en l'embalatge original i dipositar-lo al contenidor gris. 

Les farmàcies, que ja poden comunicar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública els positius de les proves diagnòstiques que realitzen, s’encarreguen de desfer-se d’aquest producte sanitari. Per a evitar que s’acumule un elevat nombre de tests i facilitar la faena dels professionals, la Conselleria ha arribat a un acord per oferir-los un contenidor on disposar els residus, segons ha informat en À Punt NTC el Col·legi Oficial de Farmacèutics de València. 

L’únic element del test d’antígens que es pot reciclar, com recorda la portaveu de Consum de Greenpeace, Celia Ojeda, és la capsa de cartó en cas que aquest siga l'embalatge. Des de l’organització ecologista expliquen que, tot i que es podria treballar per a reduir l’impacte mediambiental d’aquest producte sanitari, aquest és un problema “puntual i actual”. 

Ojeda posa l’accent en l’impacte de dècades de productes de plàstic d’un sol ús, un “problema estructural que necessita canvis estructurals” i assegura que cal acabar amb un sistema de gestió d’aquest tipus de residus fallit que ofereix “falses solucions”.

També et pot interessar

stats