Rebeca Díez: "Falta educació en les xarxes i en la forma de viure el futbol"

Durant un partit de futbol, un de cada tres usuaris llancen algun insult discriminatori, masclista, homòfob o racista en les xarxes socials.

La professora Rebeca Díez, als estudis d'À Punt Mèdia
À Punt Esports
À Punt Esports @apuntesports
Ricard Cobo del Prado
19 de juny 2018 - 01:20

Des que l'àrbitre xiula l'inici d'un partit, les xarxes socials s'omplin de tota classe de missatges, molts d'ells violents, ofensius i discriminatoris. Els seus destinataris són jugadors, aficions i àrbitres. 

Parlem amb Rebeca Díez, experta en xarxes socials i codirectora de Comunica-2 el congrés internacional de xarxes socials de la Universitat Politècnica de Valencia.

 

Coincidint amb la disputa del Mundial, la Federació Espanyola de Futbol ha llançat una campanya animant l'afició a evitar missatges negatius en les xarxes.

El lema és: "Tu ho tuiteges, algú ho fa". Es tracta d'un lema encertat, en opinió de Díez, "perquè de vegades, quan estàs molt cabrejat el primer que se t'acudeix és el que poses en la xarxa i després també perquè en la xarxa sempre es veuen les coses negatives que les positives".

En molts dels casos els usuaris actuen envalentits per la suposada sensació d'impunitat que dóna internet. "Hem de pensar que la xarxa social és un espill en què ens podem veure tots reflectits i que veu tot el món. Si tinguérem un poquet més clar això, la gent no seria tan valenta", afirma Díez.  

La clau potser siga considerar l'altre equip i la seua afició com a rivals, no com a enemics. En opinió d'aquesta professora de Comunicació Audiovisual del Campus que la Universitat Politècnica té a Gandia, "no ens han educat en xarxes socials ni a tindre un comportament menys violent en el futbol. Si no vaig pel carrer insultat a ningú, tampoc ho he de fer en les xarxes socials".

Per a Díez, el món de les xarxes, com el del futbol, es un reflex del món real. "En el món real, el futbol sempre ha sigut un esport on la gent es transforma. Està veient-se que eixa violència comença en els adults que van un partit de futbol o en un partit dels xiquets i per tant això es transmet a les xarxes. La gent es desfoga i transmet aquesta mala bava que puga tindre i, com ho fem moltes vegades, amb un nom que, potser no siga el nostre o pensem que ningú sap qui som és com dir que estic insultant algú des d'una porta. En realitat no ens n'adonem que estem insultant algú cara a cara i davant d'una càmera i que ens pot estar veient molta gent". 

Els missatges negatius varien en funció de la competició i de la rivalitat entre determinats equips. "És veritat que els comentaris que hi puga haver en un Mundial no són tan violents com els que es donen quan juguen equips del mateix país com ara partits de La Lliga", diu aquesta estudiosa de la comunicació digital  que vol estar molt atenta a la utilització de les xarxes durant un esdeveniment tan global com ara el Mundial de Rússia.  

També et pot interessar

stats