La realitat virtual, un instrument innovador als quiròfans del Clínic

Els pacients estan desperts i gaudeixen d’aquest entreteniment durant operacions sense anestèsia

Un pacient és atés amb les ulleres de realitat virtual a l'Hospital Clínic de València
Un pacient és atés amb les ulleres de realitat virtual a l'Hospital Clínic de València / À Punt NTC

Utilitzar realitat virtual amb els pacients durant els procediments mèdics és una idea innovadora que ja proven a l'Hospital Clínic de València. De manera molt senzilla, el pacient passa el tràngol de la intervenció submergit en un món virtual. 

Un cas d’aquesta aplicació l’ha viscut Emilio Luis, veí del Puig (Horta Nord), que va patir un infart de cor fa una setmana. Al quiròfan de cardiologia del Clínic li han practicat una desobstrucció arterial per cateterisme. És una operació habitual, que per a evitar complicacions es fa sense anestèsia. Els pacients estan desperts i pot ser dolorós, o estressant, raó per la qual aquesta nova eina els lleva l’estrés, tan negatiu per a aquestes malalties cardíaques. Per aquest motiu, abans de començar, col·loquen a Emilio aquestes ulleres amb so.

Juan Sanchis, cap de la Unitat Intervencionista de l’Hospital Clínic, ha explicat que aquest dispositiu de realitat virtual fa veure una cosa totalment diferent. “Posem el que sembla que relaxa tothom: documentals d’animals, típics de l’hora de la migdiada” ha afirmat. Per senzill que semble, és un estudi innovador ideat ací. Quan acabe, eixirà en una revista científica de renom.

Després els pacients reben un test d’ansietat, que es compara amb els de les persones que no han gaudit d’aquest dispositiu. Les dades preliminars mostren que les persones amb menys ansietat necessiten menys opioides i menys benzodiazepines. Una vegada acabada l'operació, Emilio no pot estar més satisfet. “Estava al cinema!” ha exclamat. 

També et pot interessar

stats