Rafael Bengoa: "S'ha desescalat massa prompte i d'una forma desorganitzada"
Aquest expert en salut pública considera imprescindible fer una valoració seriosa i independent per a estar millor preparats en futures pandèmies
Rafael Bengoa, codirector de l'Institut de Salut i Estratègia Si-Health i un dels majors experts en salut pública, ha destacat a Les notícies del matí que un dels problemes més grans que ha tingut Espanya durant la pandèmia de la Covid-19 és que s'ha desescalat "massa prompte" i d'una forma "desorganitzada".
Aquest expert, considerat un dels pares fundadors del Servei Basc de Salut i que va ser assessor en la reforma sanitària liderada per Obama, ha assenyalat que l'estat d'alarma hauria d'haver durat un mes i mig més, fins a principis de juliol, "però el dissens polític no ha permés mantindre'l el temps necessari".
El codirector de l'Institut de Salut i Estratègia Si-Health entén que en la primera onada no s'actuara ràpid i hi haguera una falta de preparació, però no en la segona, tercera i quarta, com ha ocorregut a Espanya. "No sembla que hagem aprés molt, sempre desescalem massa prompte i amb heterogeneïtat" i això, diu, ha creat situacions epidemiològiques "molt negatives a la tardor i sistemàticament".
Cal fer una avaluació externa independent per a aprendre, però sense culpar
Per això considera imprescindible que es duga a terme al país una "valoració seriosa i independent per a veure el que hem de fer per a assegurar estar millor preparats", ja que l'OMS monitorarà als països el seu grau de preparació per a futures pandèmies. "Espanya si no vol estar en el furgó de cua ha de fer aquesta revisió independent per a millorar la seua situació".
El doctor Bengoa ha ressenyat que la pandèmia ha afectat tot d'una forma profunda amb una altíssima mortalitat i un colp econòmic que l'FMI calcula en un 3% de caiguda de l'economia mundial, quan en la crisi del 2008 va ser de l'1%. "És un avís que cal estar preparats".
Al seu parer, Espanya ha respost d'una forma exemplar en la part primària i hospitalària, però la part de salut pública, que estava afeblida des de fa anys, "només ha pogut preparar-se sobre la marxa i la capacitat de rastreig ha sigut una de les nostres majors febleses".
Investigar per a tindre vacunes multivariants
D'altra banda, ha assenyalat que la vacunació avança bé a Espanya per arribar al 85% de la població a la tardor i aconseguir una impunitat de ramat. En aquest sentit, ha apuntat que caldria vacunar el grup de 12 a 18 anys a l'estiu per a començar el curs amb garanties. A més, ve clau continuar investigant per "a tindre vacunes multivariants abans de les variacions del virus que puguen sorgir en altres països". Amb l'actual nivell de vacunació, considera que es podria llevar ja la mascareta en exteriors, com a França.
Rafael Bengoa, doctor en Medicina i cirurgià, impartirà la conferència magistral en el congrés de la Societat Valenciana de Pneumologia que se celebra a València.