Radiografia del coronavirus al litoral valencià

Els 56 municipis de costa, on viu la meitat de la població de la Comunitat Valenciana, han aconseguit contindre amb èxit els contagis

Platja de Sant Antoni a Cullera
Platja de Sant Antoni a Cullera / À Punt NTC

Crides a la responsabilitat. Reunions de planificació entre administracions. Vigilància i control policials reforçats. Totes les mirades estan posades en aquest cap de setmana, el primer complet sense tancament perimetral, a la costa. El bon oratge, a més, acompanya.

Els municipis turístics, en general, i els del litoral, molt en particular, afronten aquests dies entre l’esperança de recuperar espais de normalitat i la por a possibles repunts de l’epidèmia, sobretot ara que després de mesos de sacrifici col·lectiu tots els paràmetres epidemiològics valencians apunten cap a la bona direcció.

Aquestes localitats no són una excepció en el bon balanç global. A la Comunitat Valenciana hi ha 56 municipis amb platges on viuen més de 2,6 milions de persones, la meitat de tota la població. I entre aquests, 26 ja es poden considerar en la nova normalitat, el més optimista dels escenaris des prés de la pandèmia, 12 en risc baix i 18 més, en mitjà. No n'hi ha cap que estiga en risc alt i, menys encara, en extrem. Aquestes xifres, a més, mantenen una tendència contínua a la millora des de fa un mes, com a mínim.

Si afinem la mirada i ens fixen en què passa en aquests 56 municipis segons la grandària, es comprova que entre les quatre grans ciutats, Castelló de la Plana és l’única que ara supera, però per molt poc, els 50 contagis per cada 100.000 habitants. A Elx, en canvi, en tenen menys de la meitat (20), mentre que València i Alacant queden en una situació intermèdia molt similar. 

En el diagrama de dispersió, també s’observa que la majoria de municipis, independentment de la grandària, tenen una incidència acumulada en 14 dies que no arriba a 30. En l’altre extrem, només quatre estan per damunt dels 98: Miramar, a la Safor, i 3 localitats de la Plana Baixa com Moncofa, Borriana i Nules.

Finalment, si dibuixem tota la franja marítima segons el nivell actual de risc, es torna a comprovar que les tonalitats de baixa incidència són les predominants. Només Cullera, Teulada, Benissa, el Campello i Torrevella, a més dels cinc municipis més al nord ja esmentats, trenquen la monotonia del verd (nova normalitat) i el taronja suau (risc baix) de tota la línia litoral.

D’ací a 15 dies es podrà comprovar si hi ha canvis en aquests colors i en quin sentit. És a dir, si aquest cap de setmana, que tanta atenció està generant, té algun cost o no en l’evolució epidemiològica del País Valencià.

També et pot interessar

stats