El racisme invisible: "La societat espanyola ha de saber que està compartint espai amb moltes altres cultures”
La Federació Unió Africana del barri de Torrefiel (València) serveix d’altaveu a diversos col·lectius migrants amb motiu del Dia Internacional contra el Racisme
El 21 de març se celebra el Dia Internacional contra el Racisme, una fita que any rere any serveix d’altaveu perquè diversos col·lectius de persones migrants exposen el que queda per fer per a aconseguir un respecte més gran a la diversitat cultural i una convivència real.
És el cas de la Federació Unió Africana, que aquest divendres va convocar el veïnat del barri de Torrefiel (València) per a parlar de racisme. Un problema que no sempre és evident als ulls de totes i tots, que és, en moltes ocasions, invisible, i que es pot trobar en actituds i comportaments de vegades massa interioritzats.
Molta gent “normalment sent que són bones persones i que no tenen actituds racistes, però inconscientment han interioritzat un racisme tant amb les persones blanques com amb les persones racialitzades”, afirma Misael Paredes, tècnic de convivència de la Xarxa contra la Discriminació.
Una discriminació i marginació que molts col·lectius de migrants diuen patir en qualsevol espai públic, començant pels més menuts a l'escola. Imane Slami Baraki, originària del Marroc i activista en l'associació La Veu Marroquina, reivindica que “la societat espanyola ha de saber que està vivint i compartint espai amb moltes altres cultures”.
El racisme també és institucional per als migrants procedents de Palestina que busquen a Espanya el lloc on poder començar una nova vida. “Com que l’Estat espanyol no reconeix l’estat palestí, la ciutadania palestina està obligada a registrar-se en qualsevol entitat o organisme com a israelians", explica Salma Alhakim, mediadora social i experta en cultura islàmica.
Entre les denúncies, també està la falta de protecció administrativa de les dones africanes que pateixen maltractament i no poden denunciar-ho. Aminata Soucko és de Mali i treballa en la lluita per la defensa i salut de les dones migrants. "Si decidim divorciar-nos sense denúncia prèvia perdem la residència, perquè venim per agrupament familiar”, apunta.
El Dia Internacional contra el Racisme és per a tots aquests col·lectius un bon moment per a reivindicar la interculturalitat i el respecte a la diversitat.