Quines són les pràctiques ecologistes més efectives contra el canvi climàtic?

En el Dia contra el Canvi Climàtic parlem amb veus expertes per a analitzar les accions ecològiques que fem dia a dia i comprovar si són les millors mesures per a frenar l'escalfament global o si hi ha alternatives més adequades

En el Dia del Canvi Climàtic repassem les pràctiques ecologistes més eficients / À Punt NTC

Separar per a reciclar, apagar els aparells electrònics quan no es fan servir o viatjar en transport públic són algunes de les accions que sempre ens han dit de fer per a combatre el canvi climàtic, però podem anar més enllà.

Per això, en el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, parlem amb experts per a desmuntar els mites que envolten aquestes iniciatives i valorar si hi ha altres més eficients.

Luis de Garrido, doctor en Arquitectura Bioclimàtica, considera que allargar la vida dels electrodomèstics el màxim possible és una mesura molt més efectiva que comprar electrodomèstics ecològics nous. "Si canvies un frigorífic, una llavadora o un mòbil que encara funciona perfectament acaba en la ferralla, i per tant, es genera més contaminació", explica.

El potent màrqueting que fan les grans empreses amb la sostenibilitat i l'ecologia verda pot tractar-se moltes vegades de greenwashing, una estratègia de blanqueig d'imatge amb la qual una gran empresa es presenta de manera enganyosa com a respectuosa amb el medi ambient.

L'ambientòleg Andreu Escrivà posa l'accent en aquesta pràctica: "a mi no m'importa que l'embalatge siga sostenible si el model de negoci no canvia i el producte que conté continua sent insostenible". Apagar la llum o separar els plàstics són pràctiques importants, però "no les més importants. Són coses que s'han de fer, però s'ha d'anar més enllà". Com a exemple, pel que fa a l'energia la millor opció seria "intentar conéixer d'on ve, si és renovable o no o si ens podem fer socis d'una cooperativa energètica".

El comerç local, comprar productes de temporada, no malbaratar aliments i consultar-ne l'origen són les pràctiques més efectives que podem dur a terme en l'àmbit personal.

També et pot interessar

stats