Putxero, test d'antígens i ventilació: dinar de Nadal en plena cinquena onada

Les mesures per a protegir-se de la covid protagonitzen els dinars de Nadal d'aquest dissabte, on les famílies han hagut d'adaptar-se per a celebrar de manera festiva, però segura

Dinar de Nadal de la família Baldrés de Xàtiva / À Punt NTC

El coronavirus entela les celebracions de Nadal per segon any consecutiu. Encara que les mesures actuals no preveuen limitacions en les reunions, l'esclat de la cinquena onada ha obligat a prendre les majors precaucions possibles.

Per això, als tests d'antígens previs se li ha sumat les mascaretes, la ventilació i la distància prudencial, que han estat presents en el dinar de Nadal com si es tractaren de tres convidats més. El grau de conscienciació és alt i han sigut molts els que han restringit les reunions amb altres nuclis de convivència. Una situació que s'ha assumit amb normalitat, però, sobretot, amb resignació.

No obstant això, hi ha tradicions que el coronavirus no pot aturar, de moment. Els plats clàssics d'aquest dia, com el putxero, que es menja en milers de cases valencianes, calfa l'estómac i reconforta els comensals. La recepta bàsica conté cigrons, cansalada, vedella, os de porc, pollastre, pilotes i creïlles, però les versions són tantes com persones que s'animen a cuinar-lo.

Per als que prefereixen allunyar-se de la cuina, una altra opció és dinar fora de casa. Enguany trobar restaurant podia ser un poc més complicat amb la limitació de comensals per taula i l'obligatorietat de presentar el certificat covid, però en alguns establiments aquestes condicions no han impactat negativament el nombre de reserves.

Encara que molta gent ha hagut de cancel·lar la seua per ser positius en covid o haver estat en contacte estret amb una persona contagiada, el buit que han deixat les seues reserves ha quedat substituït ràpidament per altres d'última hora.

Però el dinar de Nadal no és igual per a tothom: hi ha persones que no tenen un menú per a triar. Per a proveir-les d'un dinar en harmonia, l'associació Ananda Maitreya els ha facilitat tot el que és necessari en un espai segur. Aquesta és una de les accions de l'associació, que vol traure dones del carrer i donar-los estabilitat, i que disposa d'un habitatge a Godelleta (Foia de Bunyol) per a poder aconseguir-ho.

Un Nadal diferent en molts aspectes, però on el bon menjar i la bona companyia no han volgut faltar.

També et pot interessar

stats