El bus violeta, el projecte valencià que empodera les dones sahrauís

La CGT del País Valencià treballa per portar als campaments de refugiats del Sàhara un autobús donat per l'EMT

El projecte El Bús Violeta, destinat a les dones dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental
El projecte El bus violeta, destinat a les dones dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental / CGT

La Confederació General del Treball (CGT) ha iniciat el projecte El bus violeta, amb la col·laboració de l'associació valenciana Ananda Maitreya i Balloona Matata, que es durà a terme enguany amb dones dels campaments de refugiats del Sàhara. El sindicat espera que s'òbriguen les fronteres amb el Marroc perquè es pose en marxa el projecte.

La idea va nàixer de la secretària de la Dona de la CGT, Petra Rabadan, una extreballadora de l'EMT que va pensar a fer ús dels autobusos retirats per a cobrir les necessitats de les dones sahrauís als campaments de refugiats. D'aquesta manera, amb la donació del vehicle per part de l'empresa pública, es va aconseguir donar forma al projecte El bus violeta.

Segons ha explicat a À Punt Ángeles Bartual, de l'associació Ananda Maitreya, "tenim previst formar dues dones perquè puguen conduir-lo i donar-los una faena i un sou. Elles dues connectaran les dones entre els diferents campaments, de manera que aquelles interessades puguen assistir a l'escola d'infermeria que hi ha en un dels campaments". Segons Rabadan moltes estudiants es veuen obligades a deixar els estudis per no poder traslladar-se fins al centre d'estudis.

Juntament amb l'autobús es faran altres accions per a fomentar l'autonomia econòmica de les dones sahrauís. La CGT ha aconseguit cinc màquines de cosir que es destinaran principalment a les dones sahrauís perquè puguen confeccionar les seues pròpies compreses reutilitzables, utilitzant els patrons que les facilitarà una botiga valenciana. Per reforçar aquesta iniciativa, Balloona Matata els oferirà xarrades sobre la menstruació dins del seu programa Menstruació Digna i des del sindicat també s'enviarà tela per a la fabricació dels productes d'higiene.

D'altra banda, la CGT està reunint diners per a crear una xarxa de microcrèdits i finançarà el carnet de les dues dones que han de conduir l'autobús. A més, es costejaran les despeses del vehicle, com el gasoil i l'assegurança, durant un any.

Ananda Maitreya, una associació centrada en la solidaritat internacional

Ananda Maitreya és una associació molt vinculada a projectes internacionals solidaris. Per a El bus violeta estan en contacte amb diferents autoritats del Sàhara Occidental que donen suport a la iniciativa, com la ministra sahrauí d'Afers Socials, Suelma Beiruk, l'exsecretària general de la Unió de Dones Sahrauís i actual ministra de Cooperació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Fatma Mehdi, així com el representant del Front Polisario a la Comunitat Valenciana, Habibulah Mohamed Cori.

A la ciutat de València tenen en marxa els projectes Acollida i Dones recolzen dones. Segons Ángeles Bartual el projecte Acollida representa l'objectiu principal de l'associació: "acollir dones en situació de carrer, dones que han perdut casa seua i la faena, víctimes de situacions de crisi que venen des d'abans de la pandèmia".

Instal·lacions de l'associació per a acollir dones en situació vulnerable
Instal·lacions de l'associació per a acollir dones en situació vulnerable / Ananda Maitreya

En l'actualitat l'associació té acollida només una dona, tot i que en alguns moments han arribat a atendre nou dones, set de les quals ja s'han incorporat al mercat laboral.

Rosa, la dona que tenen actualment en acolliment
Rosa, la dona que tenen actualment en acolliment / À Punt NTC

El projecte Dones recolzen dones està enfocat a dones víctimes de violència masclista. Cada dijous l'associació organitza una trobada on es treballa amb l'ajuda del teatre.

També et pot interessar

stats