La Generalitat manté l'emergència per inundacions a Vinaròs, i la preemergència a les províncies de València i Castelló

El Centre de Coordinació d'Emergències ha gestionat 671 incidents en 24 hores, entre les quals hi ha el rescat d'un matrimoni a Pedralba

El president de la Generalitat rep l'última hora sobre l'episodi de fortes precipitacions al Centre de Coordinació d'Emergències
El president de la Generalitat rep l'última hora sobre l'episodi de fortes precipitacions al Centre de Coordinació d'Emergències / À Punt NTC

El Centre de Coordinació d'Emergències manté la situació d'emergència per risc d'inundacions a Vinaròs (Baix Maestrat) i la preemergència a Castelló i València.

La segona part de l'episodi de tempestes que aquest dimecres va agranar el territori des de l'interior cap a la costa es preveu més lleu. L'Agència Estatal de Meteorologia ha establit l'avís groc per pluges, ocasionalment acompanyades de pedra, que poden deixar registres de fins a 20 litres d'aigua per metre quadrat en una hora a les províncies d'Alacant i Castelló. Aemet anticipa tempestes al llarg matí, però lluny de la intensitat de la jornada anterior i la previsió és que les condicions meteorològiques milloren al llarg del dia.

La connexió ferroviària entre Vinaròs i Tarragona continua suspesa. Tanmateix s'ha restablit la circulació en totes les carreteres valencianes així com en la xarxa de Metrovalencia i s'han resolt els talls del fluid elèctric. Tot després d'una jornada de tempestes, que deixa registres de prop de cent litres per metre quadrat en algunes localitats de l'interior de València i Castelló, i l'impacte de més de 3.400 llamps al conjunt del territori.

Dimecres va ser un dia complicat al Centre de Coordinació d'Emergències. Fins a les 7 del matí d'aquest dijous el 112 va rebre 945 alertes i va gestionar 671 incidents relacionats les fortes pluges. Molt d'ells rescats a conductors que es van veure atrapats per la tromba d'aigua que de matí va agranar Vinaròs i a la nit va concentrar-se a la comarca de l'Horta.

Rescat a Pedralba

En la nit de dimecres els bombers van haver d'efectuar nombrosos rescats de vehicles atrapats en l'aigua i serveis de neteja en localitats de la província de València com Torrent, Sagunt Mislata, Riba-roja de Túria i Manises. De fet, la ciutat de València i les localitats de l'àrea metropolitana han concentrat el volum més elevat d'avisos, seguida per les comarques del Baix Maestrat i l'Alacantí.

El consorci provincial de bombers de València va processar 254 alertes del 112 en una hora i mitja, que es traduirien en 81 serveis, la meitat d'ells relacionats amb el rescat de conductors atrapats, per buidar aigua o retirar arbres de la via pública, segons ha explicat a la ràdio d'À Punt l'inspector en cap, José Miguel Basset. Entre les actuacions més destacades hi ha el rescat d'un matrimoni de Pedralba (els Serrans). La tempesta els va sorprendre quan circulaven per un barranc i la crescuda de l'aigua va acabar arrossegant el seu vehicle.

Puig i Bravo avaluen la situació al 112

El president de la Generalitat, Ximo Puig i la consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha avaluat la situació a primera hora d'aquest dijous al Centre de Coordinació d'Emergències, on el secretari autonòmic, Josep Maria Àngel els ha informat de l'impacte en el territori, el pla que s'ha desplegat i la previsió per a les pròximes hores.

La bona notícia és que els cabals del barranc del Poio (Riba-roja de Túria), del riu Magre (Requena) i del barranc de Carraixet estan tornant a la normalitat després de les crescudes de la matinada. El Centre de Coordinació d'Emergències recomana però la màxima precaució. Des del 112, el mateix Puig, que ha destacat l'absència de "desgràcies personals de caràcter greu" durant l'episodi de fortes pluges, ha instat la ciutadania a mantindre la prudència i evitar circular per les proximitats dels barrancs i els camins rurals que puguen inundar-se. Segons ha explicat, tot i que "s'ha estabilitzat la situació" encara "hi ha risc".

Aquest dimecres el Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica va rebre 36 avisos per acumulacions d'aigua de 30 litres per metre quadrat en una hora, i de més de 50 litres en quatre hores en alguns termes de la província de València, amb les comarques dels Serrans i al Camp de Túria encapçalant el rànquing.

Pedralba replega 98,4 litres en 24 hores

Les precipitacions de les últimes hores han deixat la màxima a Pedralba (Serrans), amb un acumulat d'aigua de 98'4 litres per metre quadrat, que puja a 120 litres si sumem les precipitacions de dimarts. Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han notificat registres també significatius a Llíria (94'2 l/m2), Picassent (80'8 l/m²), Casinos (75'8 l/m²) l'aeroport de Manises (72 l/m²) Riba-roja (68'4 l/m²), Sagunt (63'4 l/m²) i Cortes de Pallás (62'2 l/m²), tots a la província de València. A la capital, on l'episodi de tempestes va coincidir coincidit amb la plantà de les falles, s'han replegat 40'6 litres per metre quadrat.

A la província de Castelló, destaquen els 80'4 litres per metre quadrat de Sogorb i els 70'6 de Benassal, mentre que en la d'Alacant, on les precipitacions han arribat de matinada, s'han mesurat 43'2 litres a Agres, 29 al Pinós, 14'2 a Pego i 12'6 a Villena.

També et pot interessar

stats