Les Falles de 2021 tindran premis després d'una Plantà tempestuosa

La Junta Central Fallera manté el concurs i demana al jurat "màxima comprensió i empatia" a l'hora d'avaluar els monuments, molts dels quals han patit grans desperfectes per les pluges torrencials de la nit

La Meditadora de la falla municipal gran de València, l'endemà de la tempesta amb un forat en el mentó / Biel Aliño (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de setembre 2021 - 23:37 Actualitzat: 02 de setembre 2021 - 12:08

El gran diluvi que ha caigut aquest dimecres a la nit a la ciutat de València i a l'àrea metropolitana, que ha arribat a deixar 65 litres per metre quadrat en només una hora, ha convertit la Plantà de les Falles de 2021 en un autèntic malson. En moltes comissions, els artistes fallers han hagut de paralitzar els treballs, i la tempesta ha provocat importants desperfectes en ninots durant una nit molt complicada en què fins i tot algunes falles s'han tombat.

A pesar de les dificultats, a primera hora del matí, la Junta Central Fallera (JCF) ha informat en el seu compte de Twitter que es mantenen els premis d'aquestes Falles 2021 i que el jurat ja ha eixit cap a les diferents demarcacions per a visitar i avaluar els monuments grans. Ho fan, asseguren, després d'avaluar la situació i tenint en compte "l’esforç de moltíssimes comissions i artistes per veure plantada i acabada la seua falla".

Una decisió que no és compartida per la totalitat del món faller. "Sembla una contradicció, no entenc que s'haja de concursar en aquestes condicions i pense que el premi era plantar", ha dit als micròfons d'À Punt Paco Pellicer, mestre major del Gremi d'Artistes Fallers de València, qui és més partidari d'esperar un dia més per a avaluar les falles grans o donar un premi col·lectiu.

El president de la JCF i regidor de Cultura de València, Carlos Galiana, ha assegurat en un comunicat difós en Twitter que l'entitat ha demanat "màxima comprensió i empatia" als jurats amb l'episodi que s'ha viscut de matinada al Cap i Casal i les ciutats properes a l'hora de puntuar els monuments. "El premi no és ni de bon tros el més important enguany, prou estem fent plantant al setembre", assenyala Galiana en un fil en la xarxa social, en què també envia "tot el carinyo i respecte" a les comissions que han patit els estralls del temporal.

Una Plantà tempestuosa i passada per aigua

El món faller intenta despertar aquest dijous d'una nit de malson, encara que molts a penes han pogut dormir. La pluja i les intenses tempestes caigueren anit sense pietat sobre els monuments. Justament després que acabara la nit de l’Alba, els ruixats s'acarnissaren tant que els fallers i falleres hagueren de parar els treballs i córrer de refugiar-se als casals. Alguns dels monuments quedaren molt danyats per l’aigua i començaven a desfer-se davant l’angoixada mirada de les comissions i els artistes fallers, que tant han treballat durant els últims dies per a tindre-ho tot a punt aquesta nit. 

La Falla de l'Ajuntament sota la pluja
La Falla de l'Ajuntament sota la pluja / À Punt NTC

De fet, l’icònic cap de la Meditadora, el que queda de la falla de l’Ajuntament de 2021, i que estava ja completament muntada, s’ha foradat per davall i ha començat a desaiguar tota la pluja que havia acumulat. Els artistes del monument, José Ramón Espuig i Manu Martín, han explicat a À Punt que l'obertura al mentó s'ha produït per un excés d'aigua filtrada per la vareta del monyo. Tot i que l'estructura del bust no perilla, no es podrà retocar fins que no s'eixugue completament, cosa que podria no passar fins divendres.

Forat en el cap de La Meditadora
Forat en el cap de La Meditadora

L'alcalde de València, Joan Ribó, també s'ha pronunciat en Twitter i ha enviat un missatge de suport i estima a tot el món faller després d'una nit que ha qualificat de "difícil". "El plor de la Meditadora d'anit és el plor de tots", ha assenyalat, per a assegurar després que continuaran "donant-ho tot" per a "mantindre encesa la flama" de les Falles, que són "la millor festa del món". Durant el matí, Ribó ha fet un recorregut per algunes de les falles de la ciutat per a conéixer de primera mà els efectes de les fortes pluges.

A Catarroja, d'altra banda, dues persones resultaren ferides després de la caiguda de la falla d'El Charco. Els dos fallers van ser rescatats de davall de la falla i ja es troben fora de perill, tot i que a un d'ells potser calga operar-lo del genoll, segons ha confirmat a À Punt el president de la comissió, Pepe Náncher.

Així ha quedat la falla El Charco, a Catarroja
Així ha quedat la falla El Charco, a Catarroja / À Punt NTC

I a la ciutat de València diversos monuments s'han vist afectats. La falla de l'Estació del Nord ha caigut completament.

També uns altres monuments de la Secció Especial, com ara l'Antiga de Campanar o del Pilar han patit importants d'anys en la pintura. La falla de l'Antiga, que va guanyar l'any passat el primer premi de la Secció Especial, ha estat a punt de caure per les intenses ràfegues de vent, però el remat principal ha aguantat dret. Des de la comissió demanen al jurat que siga menys exigent pels desperfectes causats per la tempesta a l'hora d'avaluar el monument d'enguany: "És de llei que no s'hi tinguen en compte. No hi ha temps material per a reparar res", al·leguen.

Moment en què la falla de l'Antiga ha estat a punt de caure

A la falla Na Jordana, enguany una de les favorites de la Secció Especial, els forts ruixats també han deixat empremta i han tirat a terra un dels remats del monument.

Remat caigut a la falla Na Jordana
Remat caigut a la falla Na Jordana / À Punt NTC

A Sagunt, el temporal de pluja i vent ha tombat tres falles. El monument de la comissió de l'Avinguda s'ha desplomat totalment i la falla de la Victòria ha patit una caiguda parcial del monument. Una quarta falla, també pertanyent a la Federació de la Junta Fallera de Sagunt, s'ha esfondrat a Faura. I a Torrent també s'ha ensorrat la falla del Barri de la Cotxera.

Durant la matinada, en Twitter s'han multiplicat els missatges en suport al col·lectiu faller i demanant que s'ajornara la visita del jurat o, fins i tot, que se suspengueren els guardons enguany i quedaren deserts.

També et pot interessar

stats