Picanya, Sant Joan d'Alacant, Benicàssim i Canals tindran un hospital de la salut mental el 2023

Ximo Puig ha anunciat una inversió de quaranta milions el 2023 per al Pla Valencià d'Acció en Salut Mental, una estratègia integral del Consell per als pròxims quatre anys

El president de la Generalitat, Ximo Puig, presenta el Pla Valencià d'Acció en Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives / À Punt NTC

“La salut mental s’ha convertit en el problema sanitari més gran del nostre temps”. Amb aquest recordatori començava aquest dilluns la presentació que ha fet el president de la Generalitat, Ximo Puig, del Pla Valencià d'Acció en Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives. Una estratègia de quatre anys a què la Generalitat destinarà una inversió de quaranta milions en els pressupostos del 2023, per a posar en marxa les primeres accions.

Puig ha resumit el full de ruta amb tres eixos d’acció: la contractació de més recursos humans per a millorar les ràtios, la creació de més infraestructures específiques, i la posada en marxa d’una atenció “més transversal, amb un tractament integral i coordinat entre els departaments implicats”.

Picanya, Sant Joan d'Alacant, Benicàssim i Canals tindran hospitals de dia per a joves i xiquets

Entre les mesures estrela del pla destaca la posada en marxa de quatre hospitals de dia nous el 2023, especialitzats en l'atenció de pacients joves de salut mental que s'ubicaran a Picanya, Sant Joan d'Alacant, Benicàssim i Canals. Puig també ha especificat que el pla contempla l'activació de sis equips mòbils per a donar resposta a l’atenció a domicili i l'activació, durant l’any que ve, d'un procés per a dotar totes les àrees de salut d'un centre hospitalari especialitzat. 

Una contractació de personal "històrica"

Pel que fa a la creació de llocs de treball especialitzats, Puig ha destacat que el pla contempla la “màxima contractació històrica” de personal especialitzat en salut mental: més de 250 treballadors, que segons ha explicat el president, ja estan sent incorporats. Aquesta xifra és, segons ha avançat el cap del Consell, “només un començament”, i la plantilla es continuarà ampliant en els pròxims exercicis. Amb aquesta contractació la Generalitat espera corregir el problema de ràtios que afecta especialment l’atenció primària i l’atenció psiquiàtrica. Amb la mesura, segons ha desgranat el president, també esperen “acostar l’atenció a qui més ho necessite i guanyar eficiència amb la racionalització de la càrrega de treball del personal sanitari”. 

D’altra banda, el president de la Generalitat ha fet pública la intenció del Consell de consolidar un pla de prevenció del suïcidi, i la posada en marxa a través de Labora d’un pla d’ocupació específic per a pacients de salut mental. 

Un pla per a liderar l’aposta per la salut mental que posa el focus en els més vulnerables

Amb l’acte de presentació d’aquest pla en el Saló de Corts del Palau de la Generalitat, el president ha volgut “significar la transcendència que la salut mental té per al Consell”, una problemàtica que ha descrit com “un dels grans desafiaments soterrats del nostre temps”. Puig ha aprofitat per a recordar que durant les conferències de presidents celebrades en el marc de la crisi sanitària de la covid, va ser la valenciana l’autonomia que fa posar damunt de la taula “la necessitat d’una acció potent, coordinada i eficaç”. 

En aquest sentit, Puig ha reconegut que “des de la humilitat” el Consell pretén “liderar la vigorització d’un estat de benestar avançat” a través d’una “estratègia consensuada que situe la salut mental en el centre de l’agenda valenciana”. Rafael Tabares, comissionat de la Presidència de la Generalitat en Salut Mental, ja va assegurar que "es tracta d'una iniciativa ambiciosa" dissenyada per a donar resposta al gran impacte que situacions com la covid, la crisi o la guerra han tingut sobre la població en general, però en especial a les persones "més vulnerables" ja siga per la seua edat, per viure a soles, o per estar subjectes a problemes econòmics, entre altres qüestions.

També et pot interessar

stats