El Consell presenta el Pla Valencià d’Acció en Salut Mental

El programa contempla huit eixos centrats especialment en la joventut, les dones i els col·lectius més vulnerables

Imatge d'arxiu de dues persones agafades de les mans
Imatge d'arxiu de dues persones agafades de les mans

El Consell presenta aquest dilluns el Pla Valencià d'Acció en Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, amb huit eixos d'actuació centrats en la joventut, les dones i aquells col·lectius més vulnerables. 

Rafel Tabares, comissionat de la Presidència de la Generalitat en Salut Mental, assegura que “es tracta d'una iniciativa ambiciosa, que s'iniciarà l'any que ve i s'estendrà fins al 2026”. A més, afegeix que “en el pla també s'inclouen actuacions en matèria de prevenció de la malaltia i promoció de la salut mental, millora de l'atenció, així com accions de governança”.

El comissionat explica que la pandèmia, les guerres, la pujada dels preus, les onades de calor, les amenaces i perills globals estan tenint un impacte extraordinari sobre el conjunt de la societat, però sobretot "sobre aquelles persones que, per la seua edat, per viure soles, per estar subjectes a un fort estrés derivat dels problemes econòmics o de la seua activitat laboral, o perquè estan afectades per problemes mentals o del cos són especialment sensibles".

També apunta que la covid-19 ha intervingut en l'aparició de 53,2 milions de nous quadres depressius severs i 76,2 milions de casos de trastorn d'ansietat en l'àmbit mundial el 2020. Tabares remarca que la salut mental s'ha convertit en el problema sanitari més gran al qual s'enfronta la població a Espanya i en molts altres països, per davant del càncer i la infecció per coronavirus.

Un procés col·lectiu i deliberatiu

Per a l'elaboració del Pla Valencià d'Acció en Salut Mental s'ha partit de les conclusions que es van obtenir de la Convenció Ciutadana sobre Salut Mental, celebrada l'any passat i que va tindre la participació de setanta ciutadans i ciutadanes triats mitjançant un sorteig. 

Així mateix, la Generalitat va dur a terme una enquesta sobre salut mental que va rebre un total de 3.287 respostes que van servir de base per a la celebració de la Convenció ciutadana. A més, en el disseny del pla s'ha comptat amb la implicació directa de més de cent agents clau procedents del teixit associatiu, societats científiques, col·legis professionals, agents socials com a sindicats i empresaris, universitats i departaments de salut, entre altres, que van elaborar 328 propostes.

També et pot interessar

stats