La primera Convenció Ciutadana sobre Salut Mental arranca a València

Hi participaran 70 ciutadans i ciutadanes seleccionades aleatòriament, veus expertes, familiars de persones malaltes i representants del món acadèmic

Imatge promocional de la Convenció Ciutadana sobre la Salut Mental
Imatge promocional de la Convenció Ciutadana sobre la Salut Mental / GVA

La Convenció Ciutadana sobre Salut Mental organitzada pel Comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives arranca aquest dissabte en el centre cultural La Nau de la Universitat de València.

Es tracta d'un procés pioner en el qual participaran 70 ciutadans i ciutadanes seleccionades aleatòriament que deliberaran per a arribar a propostes o recomanacions sobre com ha d'abordar-se la salut mental, les drogodependències i conductes addictives, que seran traslladades als grups polítics i experts perquè les tinguen en compte en l'elaboració d'un pla específic sobre salut mental.

En la primera sessió de les quatre que se celebraran durant el mes de març també hi participaran veus expertes, familiars de persones malaltes, representants del món acadèmic, i especialistes de l'àmbit de la sanitat.

A més, la convenció ciutadana comptarà amb la intervenció d'un comité de persones expertes en diverses àrees (filosofia, literatura, sociologia, història, educació, clínica, etc.) amb caràcter consultiu, a més d'un comité de seguiment format per representants dels grups polítics parlamentaris de la Comunitat Valenciana, associacions de persones amb malalties mentals i familiars, agents socials (sindicats i empresariat), col·legis professionals i associacions científiques afins a la psiquiatria, que vetlaran pel seguiment del resultat del procés.

Les persones participants conformen una mostra descriptiva de la població de la Comunitat Valenciana. En concret el percentatge més gran de participants prové de la província de València, i més del 50% dels assistents són dones. Quant al rang d'edat, el participant més jove té setze anys i el de major edat en té 75.

De les 9.000 persones convidades mitjançant un mostreig sistemàtic, un total de 458 van decidir inscriure's per a participar en la convenció, és a dir més del 5% del total, la qual cosa suposa haver superat el nivell mitjà de resposta en aquesta mena de processos, situat en el 2,5%. Un segon sorteig va reduir aquesta xifra a les 70 persones finalment seleccionades.

La primera sessió es retransmetrà en línia i podrà seguir-se a través d'aquest enllaç. A més, les persones participants que no han sigut seleccionades després del segon sorteig i la ciutadania que estiga interessada podran participar en línia en el fòrum que s'habilitarà per a seguir les sessions en aquest enllaç.

El fòrum serà gestionat per la professora Sacramento Pinazo, membre del comité d'experts i Rosa Bayarri, president de la confederació de salut mental de la Comunitat Valenciana i membre del comité de seguiment.

També et pot interessar

stats