La ciutadania demana al Consell més rapidesa i millor atenció en salut mental

Durant les primeres setmanes de gener, 3.287 persones han contestat l'enquesta de la Generalitat prèvia a la Convenció sobre Salut Mental que tindrà lloc els pròxims mesos

Una persona rep atenció psicològica
Una persona rep atenció psicològica

Més rapidesa a l'hora d'aconseguir una cita i millor atenció. És la principal demanda que arreplega l'enquesta elaborada per la Generalitat en matèria de salut mental, que ha rebut un total de 3.287 respostes.

La consulta, elaborada pel comité de persones expertes del comissionat de la Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, s'ha realitzat durant les primeres setmanes de gener.

El comissionat, Rafael Tabarés, ha agraït la gran participació i ha destacat que l'enquesta ha permés recaptar més de mig miler de comentaris que seran tinguts en compte en la Convenció sobre Salut Mental que se celebrarà els pròxims mesos.

Les aportacions reflecteixen com a prioritat per a la ciutadania la millora de l'atenció i la necessitat d'incrementar els recursos destinats a salut mental, seguida de la preocupació per la prevenció i promoció de la salut mental.

La consulta ha permés concretar alguns aspectes que es tractaran en la convenció ciutadana com és el cas dels suïcidis, els trastorns de conducta alimentària, el trastorn límit de la personalitat, l'addicció al joc, la síndrome d'Asperger, l'autisme, a més de l'estrés i l'ansietat vinculats a la vida laboral.

Una altra de les preocupacions plantejada és la llista d'espera existent i la falta d'atenció continuada. A més, se sol·liciten ajudes per a recórrer a l'atenció privada i evitar la desigualtat en l'atenció generada quan no es disposen de prou recursos econòmics.

Entre les demandes dels enquestats també s'han registrat actuacions de promoció i prevenció com a formació en l'àmbit educatiu dirigida a la xicalla i adolescents, així com orientació i acompanyament als familiars dels pacients.

A través de l'enquesta s'han recaptat propostes per a la millora de la situació i els drets de les persones amb alguna malaltia mental, entre les quals s'inclou donar-hi visibilitat i trencar l'estigmatització, així com promocionar-ne la integració laboral i social.

Finalment, la consulta constata una preocupació generalitzada pels efectes en la salut mental en la infància i l'adolescència de l'ús excessiu de pantalles, xarxes socials o jocs per internet, deixant de costat els estudis o les relacions socials presencials.

També et pot interessar

stats