Protestes a la Comunitat Valenciana contra les morts de Melilla

La federació Unió Africana Espanya ha condemnat els fets i ha exigit una investigació independent

Els participants representen el moment en què els migrants creuen la frontera entre Melilla i el Marroc
Els participants representen el moment en què els migrants passen la frontera entre Melilla i el Marroc / Paco Quiles
01 de juliol 2022 - 20:39

La federació Unió Africana Espanya, juntament amb diverses associacions espanyoles de moviments socials, sindicats i col·lectius, han convocat manifestacions aquesta vesprada per tot el país amb el lema "Les vides negres importen", per protestar per la resposta de les autoritats marroquines i espanyoles al salt multitudinari a la tanca de Melilla, en què 37 persones van morir i centenars van resultar ferides.

A València, centenars de persones s'han concentrat a la plaça de la Mare de Déu, on s'ha construït una tanca que simula la de Melilla i diversos activistes s'han tombat en terra, simulant el moment viscut pels migrants a la frontera amb el Marroc. Durant l'acte, els assistents han compartit consignes com "Àfrica explotada, Europa tancada" i "Migrar no és delicte".

També hi ha hagut concentracions a Alacant, Castelló, Gandia i l'Eliana.

Centenars de persones manifestants es concentren a la plaça de la Mare de Déu de València
Centenars de persones manifestants es concentren a la plaça de la Mare de Déu de València / Paco Quiles

En un manifest, la federació ha condemnat els fets i ha denunciat les imatges de "desenes de persones joves africanes i migrants tirades en terra, amuntegades, ferides, exhaustes i colpejades per les forces de seguretat marroquines". El text assegura que "no es tracta de fets aïllats, sinó de tragèdies anunciades, planificades pel sistema de control migratori i d'expulsió de fronteres”.

"No podem ignorar aquesta tragèdia", han afirmat. Segons el manifest, en l'acord de polítiques migratòries i control fronterer amb tercers països com Turquia i el Marroc, "s'han demostrat contraris al respecte als drets humans i les convencions internacionals", ja que totes les persones que fugen d'una guerra "tenen dret a la protecció internacional, al marge del color de pell o procedència".

Per aquest motiu, han exigit una investigació independent a nivell internacional i "que es determine l'ús desproporcionat de la força per part marroquina i la nul·la condemna de l'executiu espanyol". Així mateix, han demanat un procés de reparació i memòria per a les víctimes de les fronteres, el tancament dels CIE i la fi de les deportacions.

També et pot interessar

stats