Així és Prostacto, el nou dispositiu amb segell valencià per a la detecció precoç del càncer de pròstata

Es tracta d'una ferramenta precisa i menys invasiva que ha sigut finançada per l'Ivace+i i desenvolupada per l'IIS La Fe, l'Institut de Biomecànica de València i el CSIC

Imatge del nou dispositiu, Prostacto, finançat per Ivace+i per a detectar el càncer de pròstata
Imatge del nou dispositiu, Prostacto, finançat per Ivace+i per a detectar el càncer de pròstata / Generalitat

El diagnòstic del càncer tindrà d'ací a poc una nova ferramenta disponible amb origen valencià. Es tracta de Prostacto, que permet detectar tumors de pròstata "d'una manera més eficaç, precisa i menys invasiva que l'examen de tacte rectal, una de les proves mèdiques més esteses en atenció primària" ha informat la Generalitat en un comunicat este dimecres. L'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) de València ha desenvolupat el dispositiu, en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València (IBV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mentre que l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) ha assumit el finançament del disseny i la validació posterior.

Esta innovació tecnològica millora el cribratge d'este tipus de càncer, que a Espanya és el de major incidència en la població masculina. Segons l'administració autonòmica, sols el 2021 es diagnosticaren més de 35.000 casos nous.

També ha destacat que l'aportació econòmica de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, a través de l'Ivace+i, ha permés "avançar en les investigacions prèvies fins a la fabricació del prototip final i la validació posterior" a través d'un assaig clínic que ha corroborat l'eficàcia de Prostacto.

L'objectiu ara és comercialitzar l'eina, ha indicat la Generalitat, que ha apuntat que per a això l'IIS La Fe, l'IBV, el CSIC i la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana han constituït, a través de l'instrument d'inversió Redit Ventures, una spin-off que està completant les proves clíniques per a la certificació final.

La idea és llançar el producte al mercat el 2025. La Generalitat ha exposat que s'espera que la companyia facture tres milions d'euros en cinc anys i empre deu professionals d'alta qualificació. L'equip integra un ecògraf mèdic, que garanteix el posicionament precís en la zona de la pròstata a estudiar, i un sensor que és capaç de mesurar la rigidesa d'esta glàndula "d'una forma molt més fiable, eliminant així la subjectivitat pròpia d'exploracions com el tacte rectal". Prostacto "no sols proporciona informació de manera automàtica i amb un alt grau de precisió, sinó que destaca també pel fàcil maneig, la portabilitat i el baix cost", ha agregat l'administració valenciana.

El diagnòstic actual

Ara per ara, el cribratge del càncer de pròstata es du a terme mitjançant la combinació de proves diferents. La identificació de valors anormals de la proteïna PSA a través d'una simple anàlisi de sang constitueix el signe més comú d'alerta, que s'ha de confirmar després a través del tacte.

No obstant això, en el 18% dels casos el tumor no augmenta la concentració d'esta proteïna en sang, per la qual cosa la valoració a través de la via rectal és el principal mètode disponible per a detectar-lo.

La tecnologia desenvolupada per l'IIS La Fe evitarà els possibles diagnòstics tardans, cosa que redundarà en una millora de les taxes de supervivència i de la qualitat de vida dels pacients, ha ressaltat la Generalitat.

També et pot interessar

stats