Un de cada quatre valencians amb càncer perd o deixa el treball al llarg de la malaltia

Cada any, es diagnostiquen 12.000 càncers a persones en edat laboral a la Comunitat Valenciana. El dolor, les dificultats de concentració i mobilitat o el cansament dificulten l'acompliment d'una jornada laboral

Un de cada quatre valencians amb càncer acaba perdent la faena durant la malaltia / À Punt NTC

L'Associació Espanyola contra el Càncer València adverteix que 3.241 valencians amb càncer perden l'ocupació o la deixen a causa de la malaltia cada any. Aquesta xifra suposa el 28,4% dels 12.049 nous casos de càncer en persones amb edat laboral —és a dir, d'entre 18 i 64 anys— a la Comunitat Valenciana.

“Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, l'associació vol posar el focus en una necessitat no resolta dels pacients i supervivents de càncer: l'impacte laboral", explica Tomás Trenor, president de l'associació a València.

Tindre càncer augmenta el risc de desocupació un 34% respecte de la població general, segons apunten les dades de l'observatori de l'associació.

La Comunitat Valenciana suma, anualment, 31.928 casos de càncer. El càncer colorectal (4.578), de pròstata (4.020), de mama (3.808) i de pulmó (3.361) són els més freqüents i els més mortals.

“Gràcies als programes de cribratge i als avanços en investigació, cada dia existeix més esperança enfront del càncer. A mesura que augmenta la supervivència, s'evidencien, més encara, les necessitats no resoltes de les persones afectades pel càncer no sols des de la perspectiva sanitària, sinó també des de la perspectiva sociolaboral. Hem de donar-los resposta”, apunta el doctor Antonio Llombart, vicepresident de l'associació.

Un 25% menys d'ingressos en les nòmines

La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia, al darrere d'Andalusia, Catalunya i Madrid, amb major nombre de pacients amb càncer en edat laboral.

El dolor, les dificultats de concentració o mobilitat o el cansament crònic dificulten l'acompliment d'una jornada laboral i, en el 3% dels casos, obliguen a canviar de treball.

A més, un 22% de diagnòstics es produeixen entre autònoms o aturats, la qual cosa es tradueix en 2.631 persones amb una situació laboral d'alt risc cada any en la Comunitat Valenciana.

“L'impacte laboral del càncer implica reduccions de jornada en el cas, per exemple, dels cuidadors. També suposa incapacitats temporals per als pacients, la qual cosa redueix un 25% les nòmines en un període normalment prolongat en el temps", explica Laura Mora, treballadora social de l'Associació Espanyola contra el Càncer.

Fins i tot, en funció del pacient, poden arribar a significar incapacitats permanents en l'àmbit professional: s'han de reinventar o, directament, "no poden tornar a treballar per les seqüeles físiques o malalties derivades del càncer”,

A més de la pèrdua d'ingressos, les famílies amb un membre amb càncer assumeixen, al mes, entre 150 i 300 euros extra en el transcurs del tractament, entre medicaments, desplaçament per a rebre tractament i material ortoprotètic, tal com apunta l'informe "L'impacte econòmic i social del càncer a Espanya" de l'associació.

“Tot això deixa en una situació d'extrem risc els valencians amb càncer als quals l'associació dona resposta”, afig la treballadora social.

Alleujar l'impacte laboral del càncer

Les treballadores socials de l'Associació Espanyola contra el Càncer de València atenen l'impacte laboral del càncer. Ofereixen informació i orientació sobre els recursos socials disponibles, la gestió de la incapacitat o discapacitat i, fins i tot, tallers d'orientació per a la reinserció en el món laboral.

A més, l'associació ha triplicat la inversió destinada a ajudes econòmiques d'emergència. Han assignat 611 ajudes que han significat 154.521 euros. Es tracta d'aportacions, d'entre 150 i 400 euros, que serveixen per a cobrir despeses de llum, aigua i lloguer, a més de l'alimentació.

També et pot interessar

stats