Sanitat finança des de l'1 de gener un nou fàrmac per a un dels càncers de pulmó més agressius

Han sigut necessaris més de 40 anys d'investigació per a aconseguir aquesta fita, segons ressalten experts i responsables del medicament

Càncer de pulmó
Càncer de pulmó / ICAPEM

Un nou medicament arriba per a ajudar en la lluita contra el càncer de pulmó. Els pacients amb càncer de pulmó no microcític (CPNM) avançat, amb mutació de l'oncogen KRAS G12C —uns 900 a Espanya—, que no hagen respost a la teràpia tradicional tenen en el Sistema Nacional de Salut un nou fàrmac que, encara que no augmenta la supervivència, sí que impacta favorablement en la qualitat de vida. Sotorasib és la primera teràpia dirigida per a pacients amb CPNM avançat —el de pitjor pronòstic de tots— i és també el primer inhibidor d'aquesta mutació, una fita en la qual han sigut necessaris més de 40 anys d'investigació, segons han ressaltat en roda de premsa experts i responsables del medicament desenvolupat per la companyia Amgen.

L'oncogen KRAS és una de les mutacions genètiques més comunes en càncer de pulmó no microcític, colorectal i de pàncrees i va ser descobert el maig de 1982, segons relata un dels artífexs del descobriment, el bioquímic Mariano Barbacid. Des de llavors es van succeir més de 30 anys "d'aturada" perquè no se sabia com aïllar-lo, i de fet es va arribar a pensar que no era tractable amb fàrmacs. Ara, les teràpies personalitzades per a KRAS "suposen un gran avanç" en càncer de pulmó i obrin a més la porta "en un futur no gaire llunyà" al desenvolupament d'altres inhibidors selectius d'aquest oncogen per al tractament d'altres tumors com és l'adenocarcinoma ductal de pàncrees, el més mortal.

La nova opció terapèutica està finançada pel Ministeri de Sanitat des del passat 1 de gener en monoteràpia per al tractament d'adults amb CPNM avançat amb mutació KRAS G12C i que hagen progressat després d'almenys una línia de tractament sistèmic previ.

Unes 30.000 persones tenen CPNM a Espanya, això és el 85% del total de casos, i fins al 66% presenta malaltia localment avançada o metastàtica en el moment del diagnòstic; la mutació KRAS G12C, contra la qual es dirigeix sotorasib, representa més del 13% d'aquests casos, dels quals se'n diagnostiquen uns 900 a l'any, ha aclarit Miquel Balcells, director mèdic d'Amgen Espanya.

D'acord amb els assajos clínics, sotorasib augmenta el temps sense progressió amb un perfil de seguretat més favorable en comparació amb docetaxel, el tractament estàndard que té una toxicitat molt més elevada, ha explicat Luis Paz-Ares, investigador principal de l'assaig CodeBreak 200 —en el qual van participar 12 hospitals espanyols— i cap de servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari 12 d'Octubre.

En concret, sotorasib va aconseguir reduir el risc relatiu de progressió de la malaltia o mort en un 34%, millorant a més la qualitat de vida dels pacients, amb símptomes menys greus i amb un major temps fins a la deterioració global de la salut.

Encara que l'assaig no va concloure un increment de la supervivència, sí que va demostrar incidir en la qualitat de vida en la reducció dels efectes secundaris, i això és una cosa essencial per als pacients, ha assenyalat el president de l'Associació Espanyola d'Afectats de Càncer de Pulmó, Bernard Gaspar. "Tots podem ser pacients, però a ningú se'ns ensenya a ser-ho", ha prosseguit Gaspar, que també ha mostrat la confiança que el Ministeri de Sanitat endurisca la llei del tabac i implemente els cribratges en aquesta mena de càncer per a aconseguir un diagnòstic precoç. En això ha coincidit Mariano Provencio, president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP), que ha apel·lat a la necessitat d'avançar en el diagnòstic molecular.

També et pot interessar

stats