El 2030 un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer

Cada any més de 31.000 valencians són diagnosticats de càncer. El colorectal, el de pròstata, el de pit i el de pulmó són els més freqüents

Millorar la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer continua sent l'assignatura pendent de la sanitat pública valenciana
Millorar la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer continua sent l'assignatura pendent de la sanitat pública valenciana / GVA

El 2030, un de cada dos homes i una de cada tres dones tindran càncer. Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) recorda que cada any 31.112 valencians i valencianes són diagnosticats de càncer.

Per tipus de tumor, el càncer colorectal és el més freqüent, amb 4.461 casos anuals nous; seguit del càncer de pròstata, amb 3.906; els de pit, amb 3.712; i els de pulmó, amb 3.268, tumors que també destaquen per la seua elevada mortalitat.

Aquestes xifres situen la Comunitat Valenciana com a quarta autonomia amb més incidència d'aquesta malaltia, per darrere d'Andalusia, Catalunya i Madrid.

L'eliminació del consum de tabac reduiria el 30% de casos de càncer

L'eliminació del consum de tabac suposaria reduir fins al 30% de casos de càncer, per a la qual cosa demanen ampliar la Llei Antitabac “amb més espais sense fum, acompanyada d'accions de sensibilització i conscienciació”, així com protegir la població, especialment en la infància i adolescència, assegura el doctor Jose María Martín Moreno, membre del comité tècnic de contra el càncer de València.

Segons l'Observatori de l'AECC, vora 400.000 persones a la Comunitat Valenciana inhalen fins a cinc hores al dia el fum ambiental del tabac, que desprén més de 70 substàncies tòxiques, per la qual cosa se situa com la primera comunitat autònoma amb major exposició al fum. Dels 941.663 valencians que fumen, un 90% ho fa diàriament, una xifra que ens situa com a quarts en tot l’estat amb un nombre de fumadors actius més elevat, per darrere d’andalusos, madrilenys i catalans.

Objectiu: millorar la prevenció i el diagnòstic precoç

Respecte als programes de cribratge de càncer, “com més prevenció i diagnòstic precoç, més probabilitats de reduir els casos de càncer i incrementar la supervivència”, afirma el doctor Martín Moreno. Segons els estàndards europeus de qualitat, perquè el programa de cribratge poblacional siga efectiu s’ha d’assolir, com a mínim, el 65% de la població diana.

Respecte al càncer de còlon, “malgrat la implantació del cribratge des de fa anys a la Comunitat Valenciana, no s'ha aconseguit una adhesió òptima: encara 681.000 valencians en edat de risc no participen en el programa, és a dir, el 50% de la població diana, de 50 a 69 anys”. Quant al càncer de cèrvix, instaurat l'any passat, “cal fer més esforç per a arribar a les valencianes d'entre 25 i 65 anys”, adverteix el doctor Martín Moreno.

També et pot interessar

stats