Demanen incloure l'atenció psicooncològica al sistema sanitari públic

L'Associació contra el Càncer València reclama endurir les mesures antitabac per a eliminar el 30% dels càncers que causa fumar

Membres de l'Associació contra el càncer València
Membres de l'Associació contra el Càncer València / Europa Press

L'Associació contra el Càncer València ha demanat incloure l'atenció psicooncològica especialitzada en el sistema sanitari públic, tant a pacients com a familiars, perquè és una part essencial per a poder fer front a aquesta malaltia.

També sol·liciten endurir les lleis antitabac, inclosos els cigarrets electrònics, per a poder eliminar el 30% dels càncers que causa fumar.

Aquestes són les principals peticions que ha realitzat aquest dijous l'associació als partits polítics, aprofitant la celebració del Dia Mundial Contra el Càncer, perquè les incloguen en els programes davant les pròximes eleccions i que puguen implantar-se ja en aquesta nova legislatura.

El seu president, Tomás Trenor, ha advertit, que cada any 12.400 valencians diagnosticats de càncer requereixen atenció psicooncològica, la qual cosa suposa el 40% dels nous casos.

A més, la demanda d'aquest servei és creixent per l'increment de la incidència del càncer amb l'augment de la longevitat. Així, els psicopatòlegs de l'associació han fet 32.770 atencions el 2021 a 4.460 persones entre pacients i familiars, un 18% més que l'any anterior, i el triple que el 2019.

L'equip de 10 especialistes de Contra Càncer presta aquesta atenció en set hospitals de la província i només en un d'ells hi ha personal propi, a pesar que "el nostre cos és un tot, que inclou també la ment, i molta de la nostra immunitat depén de les nostres emocions", testifica el doctor José María Martín Moreno.

El que importa no és només afegir anys a la vida, sinó vida als anys, i encara que no es puga allargar, sí que se'ls pot donar més qualitat de vida i afecte

"El que importa no és només afegir anys a la vida, sinó vida als anys, i encara que no es puga allargar, sí que se'ls pot donar més qualitat de vida i afecte", recalca el doctor José María Martín Moreno.

Quatre de cada cinc persones ateses pels psicooncòlegs són pacients i la resta, familiars. El tractament actiu de la malaltia i la malaltia avançada, a més del dol, són els moments de major malestar emocional i en els quals es requereix més suport per a millorar l'afrontament del càncer.

També et pot interessar

stats