Prop de 50.000 hectàrees de terres abandonades al llarg de la geografia valenciana

Ramaders i agricultors abandonen les explotacions i la muntanya es converteix en un polvorí de matoll per als potencials incendis

Parlem amb Javier Terrer, exramader de Caudiel / À Punt NTC

El despoblament, un dels grans problemes que afecta la tercera part dels municipis valencians, propicia l’abandonament de les terres i els cultius. Segons la Unió de Llauradors, en els últims vint anys aquesta pèrdua ha sigut especialment acusada a les localitats de la província de Castelló, on s’han abandonat més de 27.000 hectàrees agrícoles, mentre que a València estan prop de les 15.000 i a Alacant en són unes altres 4.500.

Un fenomen similar s'ha produït des de l'inici de segle a les explotacions ramaderes; tenim el cas de Javier Terrer, que prové d’una família de ramaders de Caudiel, a la comarca de l’Alt Palància. L’any 1999 va començar a treballar com a pastor de cabres amb vora 700 caps de ramat. Recorda que els primers anys van ser prou bons per a la ramaderia extensiva ecològica que va decidir posar en marxa. Malauradament, l’any 2005 el negoci va començar a decaure amb l’entrada de milers de corders procedents d’Holanda. Uns anys després, sense veure res clar el futur de l’explotació, Javier va decidir tancar.

“El sector primari està entre l’espasa i la paret, et diuen què val el que compres i què val el que vens, aleshores, estàs estrenyent-te i al final no pots viure”, recorda Terrier, “vam deixar el sector del tèxtil en mans d’altres, i després quan feien falta mascaretes no en teníem. Espere que un dia no ens falte el menjar als supermercats".

Aquest ramader caudielà ha engreixat la llista de les vora 4.600 explotacions que han hagut de tancar en els darrers trenta anys a les comarques del nord. Amb els seus tancaments, no sols perd el mercat de proximitat, sinó també la muntanya, que es converteix en un polvorí de matoll per als potencials incendis.

També et pot interessar

stats